NYNAS

Nynas har fått forlenget fristen for å få nye eiere på plass

Krisen i oljeselskapet kan løses dersom Nynas får byttet ut de venezulanske aksjeeierne med noen andre som kan godkjennes av amerikanske finansdepartementet.

Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
14. apr. 2020 - 14:42

Før påske ga amerikanske myndigheter oljeselskapet Nynas en forlengelse av fristen av en såkalt "General License" til 14. mai, som betyr at selskapet har fått 30 dager ekstra tid på seg til å ordne opp i eierstrukturen.  Nynas kan dermed fortsette å handle med venezulansk olje uten at de innebærer brudd på amerikanske sanksjoner, i alle fall fram til 14. mai.

Nynas er i dag den største leverandøren av bitumen til det nordiske asfaltmarkedet, og det er derfor knyttet stor oppmerksomhet rundt en situasjon som i verste fall kan betyr leveranseproblemer av bitumen for den forestående asfaltsesongen.

Det var i desember i fjor at det Sverige-baserte oljeselskapet sto på konkursens rand, om måtte søke svenske myndigheter om en såkalt bedriftsrekornstruksjon, som i realiteten er en konkursbeskyttelse i håp om å redde selskapet.

Amerikanske myndigheters handelsboikott av Venezuela har rammet Nynas hardt, og påførte selskapet store økonomiske tap. Nynas hadde over 10 milliarder i gjeld da selskapet fikk innvilget konkursbeskyttelse av svenske myndigheter i desember.

Må bytte ut sine venezuelanske eiere

Selskapets hovedeier er det venezuelanske statsoljeselskapet PdVSA med 50,01 prosent, mens finske Neste Oil sitter på 49,99 prosent av aksjene.

De amerikanske handelsrestriksjonene rettet mot Venezuela som er hovedårsaken til problemene i Nynas. Landet er en av hovedprodusentene av tung råolje, som bitumen utvinnes fra, og Nynas har på grunn av handelsrestriksjonene blitt hindret i å kjøpe råoljen fra Venezuela.

Nå arbeider Nynas på spreng for å få erstattet sine majoritetseiere i det venezuelanske statsoljeselskapet PdVSA med nye eiere. 

"Utvidelsen av tidsfristen skal ikke sees på som en såkalt avviklingslisens, utvidelsen er nødvendig for å ha tid til å fullføre endringene i aksjonærstrukturen som er godkjent av OFAC ( Office of Foreign Assets Control) som en forutsetning for å heve sanksjonene mot Nynas fullt ut," skriver Nynas i en oppdatering på sine nettsider.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.