T2

Nye Xbox One skal erobre konsollmarkedet og stua di

Xbox One har fire ganger mer datakraft enn forgjengeren.

Snap:  Nye Xbox One kan gjøre flere ting samtidig. Du kan spille eller se på TV og snakke med venner på Skype samtidig
Snap: Nye Xbox One kan gjøre flere ting samtidig. Du kan spille eller se på TV og snakke med venner på Skype samtidig Bilde: orv
21. mai 2013 - 21:09

Det er intens konkurranse om markedet for spillkonsoller.

Den gamle lederen Nintendo ser ut til å ha falt av lasset, og nå står slaget mellom Sony og Microsoft. Sony lanserte PS4 for en stund siden uten at hurraropene nådde himmelen.

Nå har Microsoft lansert Xbox One. Dette er boksen med en alt-i-et opplevelse, det er begynnelsen på intelligent TV, musikk og ikke bare spill, sier datakjempen.

TEST: Nesten uslåelig hjemmekinopakke

Mye mer enn før

Enkelt, øyeblikkelig og komplett er slagordene Microsoft bruker om den nye boksen som responderer til tale og bevegelser.

Den forstår til og med hvem som snakker til den og husker hva folk drev med sist, enten de spilte, så på TV eller hørte på musikk.

For det er ikke bare spill på TV-ene til de som kobler til konsoller. Det har Microsoft skjønt, og vil gjøre den nye konsollen til selve sjefen i stua til folk.

Brukerne ser like mye og mer på TV som de spiller og det håndterer boksen med stemmekontroll. Gå til TV, spill, musikk, nettleser, Skype og andre ting er kommandoer den forstår. Det er de ikke alene om. Samsung og andre har bygget håndtering av TV og kanaler inn i selve TV-en, men Xbox One går videre og kontrollerer mer.

Den anbefaler TV-programmer og gjør de mer interaktive gjennom nettet. Spørsmålet er om den håndterer norsk språk når den kommer senere i år og om norske EPG-er og dekodere kan behandles like bra som amerikanske.

Les også: Nå blir Surface Pro tilgjengelig i Norge

Nye Xbox One og Kinect (Foto: Reuters/Scanpix)
Nye Xbox One og Kinect (Foto: Reuters/Scanpix)

Multiunderholdning

Xbox One støtter det Microsoft kaller Snap og som gjør to ting på en gang. Du kan se på TV og samtidig snakke på Skype. Eller spille og se på TV samtidig.

Selv om TV er fått stort fokus i den nye Xbox-en, er spill selvfølgelig sentralt.

Microsoft sier at One har fire ganger mer datakraft enn forgjengeren, som heller ikke var noen sinke. Den har tidoblet grafikkegenskapene og skal gi vesentlig mer realisme i spillene. Det har de oppnådd ved å tidoble antallet transistorer til i AMD-prosessoren til 5 milliarder og øke arbeidsminnet fra 512 MB til 8 GB. Den har en 500 GB harddisk og et Blu-ray-drev.

Demoer som ble kjørt under lanseringen var så fotorealistiske at de var temmelig vanskelig å skille fra film. Boksen er litt større enn forgjengeren.

I dag er 15 000 servere avsatt til Xbox, men det skal øke til 300 000 med Xbox One. Alt lagres i nettskyen som er så viktig for Microsoft på dette og andre områder hvor konkurrenter puster den i nakken.

TEST AV LYDPLANKER: Med disse får du bedre lyd fra TV-en

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Kommunikasjon

Microsoft har omsider begynt å få grep om Skype som de kjøpte for 8 milliarder dollar for at ikke andre skulle få fatt i selskapet.

Skype er innebygget i One og selvfølgelig stemmekontrollert. Dette er den ultimate kommunikasjonsboksen, mener Microsoft, som til og med lokken kundene med konferansesamtaler. Fint om mange skal møtes uten å forlate huset.

Her er en ny versjon av Kinect-sensoren sentral. Med bedre maskinvare som et 1080p kamera og vesentlig bedre evne til å forstå verden rundt seg. Den har mye større gjenkjenning av kroppen og bevegelsene i ulike ledd enn forgjengeren.

Microsoft påstår til og med at den kan lese pulsen når folk mosjonerer.

The Xbox One controller is shown during a press event unveiling Microsoft's new Xbox in Redmond, Washington May 21, 2013.  REUTERS/Nick Adams  (UNITED STATES - Tags: SCIENCE TECHNOLOGY ENTERTAINMENT)
Den nye kontrolleren har blant annet fått flyttet Guide-knappen lenger opp, noe som har gitt plass til to nye knapper. Reuters/Scanpix
Les også:

TEST: 8 solide trådløse høyttalere

Dette blir nytt på Netflix

TEST: Rå 84-tommer med ultra-HD  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.