INDUSTRI

Nye verktøy gir bedre arbeidsmiljø

Anders J. Steensen
4. apr. 2007 - 07:46
Vis mer

En liten familiebedrift , Safety Tool Almet, har utviklet verktøy som forbedrer plate og stålarbeiderens hverdag. Med god hjelp av Statoils LUP program (Leverandørutviklings Program) og skattefunnordningen, kan de gjøre hverdagen både for offshorearbeidere og platearbeidere på land lettere.

Ikke spisse, ikke varme

Verktøyene de har brukt ti år på å utvikle, utvikler svært lite varme når de benyttes på metaller. I stedet for at kappskiven eller slipeskiven når opp mot 1500 grader celsius der hvor de brukes på metallet, utvikler de nye verktøyene maksimalt 65 grader celsius. Ved en slik temperatur utvikles ikke glødende spon som skjærer gjennom både tøy og hud. Ikke minst øyeskader kan reduseres.

– Spon fra våre verktøy er ikke spisse og ikke varme. De er flate og skader kan dersom de kommer i øynene, skylles ut med vann, forteller Kjetil Olsen.

Hindre varige yrkesskader

Det var far til Kjetil Olsen, Reidar Olsen, som fikk ideen til å utvikle verktøyene. Han ledet tidligere et firma som drev med overflatebehandling, maling og sandblåsing. Spon fra slipeverktøy medførte både skader og korrosjon, og er ubehagelige å arbeide med. Enten det skal slipes sveisesømmer eller er maling og rust som skal fjernes.

Risting fra det tradisjonelle verktøyet medfører det som kalles hvite fingre, dvs yrkesskader hvor følelsen i hendene forsvinner. Når maling slipes vekk dannes isocyanater som er svært giftige gasser som kan skade lungene. En annen ulempe med tradisjonelt verktøy er støy. Slipemaskner har et meget høyt støynivå. Med andre ord, stor fare for varige yrkesskader hos de som driver overflatebehandling.

Reidar Olsen hadde et sterkt ønske om å fjerne alle disse ulempene på sin arbeidsplass, og begynte å arbeide med ideer til hvordan utfordringen kunne løses.

Nesten ingen begrensinger

De nye verktøyene som har vært i bruk en stund, eliminerer de fleste av plagene som tradisjonelle verktøy påfører brukerne. Årsaken ligger i at hastigheten på slipeverktøyet er redusert til rundt 1500 til 2000 omdreininger. Støynivået er lavt, maksimalt 80 dB for en operatør. Utformingen og tyngden av selve slipeverktøyet gjør at det ikke vibrerer. – Arbeidere kan fint bruke våre verktøy en hel arbeidsdag uten å bli slitne. Særlig for de som bruker vinkelslipere er dette en stor forbedring. For det finnes faktisk begrensinger på bruk av slipeskiver. Det er ikke tillat for enarbeider å bruke en slipeskive mer enn i 45 minutter per arbeidsdag.

– Vårt verktøy har ingen slike begrensinger, forteller Kjetil Olsen.

Lages i spesiallegering

Hemmeligheten ligger i materialene som er brukt i slipeverktøyet. En legering av wolframkarbid og et materiale de ikke vil fortelle, gjør at slipeverktøyet er nesten like hardt som diamant, samtidig som utformingen av skjelve verktøyet forhindrer varmeutvikling.

Disse egenskapene gjør at verktøyet er godkjent som eksplosjonssikkert og miljøvennlig uten krav til ekstra ventilasjon.

Både ConocoPhillips og Statoil har tatt i bruk verktøyet for arbeid offshore. Skal det gjøres overflatevedlikehold er det ikke lenger behov for å bygge habitater, eller stenge ned produksjonen.

– Vi har stor suksess i Frankrike og fikk nylig en arbeidsmiljøpris der, forteller Olsen jr. Kostnadene for slipeverktøyet er betydelig høyere enn for vanlig verktøy, men til gjengjeld varer en kappskive i nær 5000 timer, mot kanksje femti effektive minutter normalt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.