Nye Veier forbereder seg på utslippsfrie anleggsplasser

Nye Veier setter i gang fire utredninger på temaer som er viktige for grønn omstilling og utslippsfrie anleggsplasser..

– Vi trenger kunnskap om en rekke fag for å gjøre overgangen til nullutslippsmaskiner så kostnadseffektiv som mulig., sier Nye veier-sjef Anette Aanesland.
– Vi trenger kunnskap om en rekke fag for å gjøre overgangen til nullutslippsmaskiner så kostnadseffektiv som mulig., sier Nye veier-sjef Anette Aanesland. Foto: Liv-Unni Tveitane
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
13. sep. 2022 - 12:04

Nye Veier sier har satt seg som mål å ta en lederrolle på klima og miljø i samferdselssektoren. 

– I Nasjonal Transportplan er det høye ambisjoner om overgang til mer fossilfri og utslippsfri teknologi på norske anleggsplasser. I Nye Veier har vi satt i gang flere større pilotprosjekter på dette temaet, men vi ser at det også er behov for et større kunnskapsløft i samfunnet om dette viktige temaet, sier administrerende direktør i Nye Veier, Anette Aanesland.

Derfor har de fått med seg solide partnere i gjennomføringen av kunnskapsprogrammet:

  • Norconsult skal bidra til å kartlegge energitilgang på fremtidige anleggsplasser.
  • Multiconsult skal vurdere potensialet for å produsere fornybar energi på fremtidens anleggsplasser.
  • Vista Analyse skal vurdere overordnede samfunnsøkonomiske effekter av overgang til utslippsfri anleggsdrift
  • Sintef skal evaluere pågående pilotprosjekter.

Går mot en miks av uølike energiformer

Anleggsbransjen er i gang med å erstatte maskiner som går på diesel og bensin med utslippsfrie alternativer. Bransjen er fremdeles i startfasen, men retningen er tydelig. I kjølvannet av denne utviklingen, oppstår både nye muligheter og utfordringer for driften av anleggsplasser.

I dag benyttes i all hovedsak diesel som drivstoff for anleggsmaskiner. På fremtidens anleggsplasser antas det å være en miks av biobrensler, elektrisitet og hydrogen. I tillegg vil oppmerksomheten rundt effektiv logistikk bli større.

Også Statens vegvesen og Bane NOR blir med

Nye Veier har invitert med Statens vegvesen og Bane NOR i arbeidet med kunnskapsprogrammet, for å sørge for at samfunnet oppnår mest og best mulig læring.

– Vi trenger kunnskap om en rekke fag for å gjøre overgangen til nullutslippsmaskiner så kostnadseffektiv som mulig. Derfor setter vi i gang prosjekter på både samfunnsøkonomi, energitilgang og energiproduksjon i kunnskapsprogrammet. I tillegg setter vi i gang en evaluering av en rekke pilotprosjekter i regi av Nye Veier, Statens vegvesen og Bane NOR, sier Aanesland.

Resultatene fra kunnskapsprogrammet vil være tilgjengelige i løpet av et halvt års tid.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.