DOKTORGRADER

Nye teorier for logistikk

Cand.scient. Stig Johannessens doktoravhandling ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU er det første bidraget til å videreutvikle og anvende helt nye organisasjonsteorier - kompleksitetsteorier - som grunnlag for å forstå ledelse og strategiutvikling i logistikkorienterte virksomheter.

De nye teoriene bryter radikalt med etablerte teorier og ser spesielt på fenomener som paradokser, uforutsigbar endring og uklare årsakssammenhenger, og hvordan disse skapes i relasjoner mellom mennesker som også involverer teknologi og ressurser.

Generelt kan Johannessens arbeid og liknende ny forskning forklare hvorfor det er umulig å kontrollere eller styre endring og utvikling i organisasjoner. Dette kan få store konsekvenser for måten ledelse blir praktisert på i organisasjoner hvor endring og usikkerhet er framtredende. Spesielt kan arbeidet få betydning for utviklingen av logistikkorienterte organisasjoner, kjeder og nettverk av samarbeidende virksomheter.

Arbeidet har resultert i internasjonal interesse med publikasjoner i USA og Japan og invitasjoner til å holde foredrag i flere europeiske land. I Norge vil kompleksitetsforskningen bli videreført blant annet gjennom den nystartede Stiftelsen for kompleksitet og ledelse (CMC Norway).

Avhandlingen har tittelen «An explorative study of complexity, strategy and change in logistics organizations / En eksplorativ studie av kompleksitet, strategi og endring i logistikkorganisasjoner.» Arbeidet er utført ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse, NTNU, med professor Olav Solem som veileder. Arbeidet er finansiert av Næringslivets idéfond ved NTNU.

Stig Johannessen (40), som er fra Trondheim, er cand.scient. (1987) fra Universitetet i Trondheim. Ved årsskiftet begynner han som prosjektleder ved Stiftelsen for kompleksitet og ledelse.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.