SAMFERDSEL

Nye T-banevogner på skinner

Ragna Kronstad
2. sep. 2005 - 08:00

De første vognenen kommer i november for beinhard klimatesting - tåler de en norsk vinter?

Alle de 99 nye T-banevognene som leveres av Siemens Transport Systems, skal være på plass i Oslo i løpet av 2008.

Men allerede i november kommer de seks første vognene. Oslo Sporveier vil teste ut vognene i det tøffe Oslo-klimaet før produksjonen går i gang for fullt.

Mer plass

Teknisk Ukeblad var med under roll-out seremonien, og fikk både prøvekjøre og prøvesitte den nye T-banen. Det er blitt lagt stor vekt på bedre plass for passasjerene: Og oslofolk kan glede seg.

– Vi har lagt til rette for bedre gjennomstrømmingsforhold. Passasjerene trenger ikke å klynge seg sammen på samme måte som før. Det vil også bli lettere å komme seg av og på og det blir flere steder å stå, forklarer teknisk sjef, Erlend Rehn i Oslo Sporveier. Han hevder også at de nye vognene vil være nærmest vedlikeholdsfrie.

– Togene er meget driftsikre og vil maksimalt ha en stoppende feil per 1,5 år, sier han

Fint førerrom

Oslo Sporveier har også satset på et helt nytt ergonomisk førerrom som skal lette arbeidshverdagen til førerne. I stedet for å se i speil som er plassert utenfor vognen, vil førerne nå kunne følge med på alt som skjer på T-baneperrongen på en skjerm i førerrommet. Skjermen får signaler via en radiolink fra kameraovervåkningen på stasjonen.

Togene produseres på Siemens-verket i Wien og testet ut på Siemens' eget testanlegg i Wildenrath i Tyskland før de kommer til Oslo.

TV-kjendiser

Oslos nye T-banevogner har allerede rukket å bli kjendiser i Østerrike.

Rull-ut seremonien ble nemlig dekket av østerriksk fjernsyn. redaktør for kveldsnyhetene, Norbert Fialia, mente begivenheten er av stor betydning for landets industri.

- Dette betyr enormt mye for arbeidsplassene i Østerrike. Verket har tidligere bygd T-banevogner for Taiwan og Bangkok. Det er morsomt at vi i Europa produserer for Asia, sier han.Samferdselsbyråd Peter N. Myhre sier at Oslo Kommune etter all sannsynlighet vil bestille ytterligere 90 vogner av Siemens slik at hele vognparken i Oslo skiftes ut. – Dette avgjøres i bystyret den 28. september.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.