NETTARKIV

Nye Sellafieldutslipp

Det ble bare en halv seier for Irland mot Storbritannia i Havrettstribunalet om produksjon av Mixed Oxide Fuel (MOX) i Sellafieldanlegget. Storbritannia kan åpne MOX-anlegget 20. desember. Før 17. desember må imidlertid Irland og Storbritannia komme til enighet om tiltak som kan forhindre utslipp av radioaktivt materiale, ellers kan Irland på nytt komme til å bringe saken inn for Havrettstribunalet.

Miljøvernminister Børge Brende hadde håpet på full seier til Irland, men sier at det ligger flere viktige signaler i favør av irene i den britiske tillatelsen. Norge deltok ikke i stevningen av Storbritannia. - Vi valgte å fokusere britenes utslipp av radioaktiv forurensning - og de rettslige sidene av utslipp av technetium -99. Utslippene har ført til at radioaktiviteten har økt kraftig langs hele norskekysten og helt opp til Svalbard, sier miljøvernministeren.

Norge har støttet Irland politisk og moralsk og vil fortsatt legge sterkt press mot britiske myndigheter for å stoppe planene om å utvide det omstridte Sellafieldanlegget. Miljøstiftelsen Bellona går inn for at utslippene fra Sellafield stanses umiddelbart.

(lh)

Les mer om: