BYGG

Nye passivhus i Oslo

MORTENSURD: Slik ser OBOS og SPOR Arkitekter for seg at passivhusfeltet skal bli seende ut. Tomten var et søkk fylt opp med stein fra T-banetunnelen i nærheten og fremstår nå som en vestvendt hellling.
MORTENSURD: Slik ser OBOS og SPOR Arkitekter for seg at passivhusfeltet skal bli seende ut. Tomten var et søkk fylt opp med stein fra T-banetunnelen i nærheten og fremstår nå som en vestvendt hellling. Bilde: OBOS
Joachim Seehusen
6. mai 2010 - 15:56

– Dette prosjektet gjør passivhuset til et folkehus. Den nye miljøgrenda Rudshagen består av 17 svært energieffektive boliger i moderne design i flotte, barnevennlige omgivelser, sier Hans Dahl, prosjektleder i OBOS Nye Hjem.

Les også: Helt boligfelt med passivhus

Verdens første

Mesterhus var sannsynligvis verdens første ferdighusprodusent som tok passivhus inn i katalogen sin i 2009.

Trine Dyrstad Pettersen, teknisk sjef i Mesterhus, sa den gang at de ikke regnet med veldig stort salg, men at selskapet ønsket å være forberedt på en etterspørsel og vise at de var i stand til å levere.

Til nå har Mesterhus solgt to passivhus fra katalogen, ett er overlevert. I tillegg har de ført opp en barnehage etter passivhusstandard og en bolig med åtte leiligheter.

– Vi gikk til Mesterhus fordi de har dette med passivhus under huden, vi har tillit til at de kan det, sier Dahl.

Spesialdesign

Boligene på Mortensrud er ikke tatt fra katalogen, men tegnet av SPOR Arkitekter. Hvert av husene er på 117 m 2 pluss carport.

En bolig bygget etter passivhusstandard trenger bare ca. 25 prosent av den energien en vanlig bolig bruker. De 17 OBOS-husene skal føres opp av Mesterhus Oslo- Håndverksbygg AS

De endelige tekniske spesifikasjonene er ennå ikke klare.

Sintef Byggforsk er med på prosjektet, på et møte mellom Mesterhus, Oslo-Håndtverksbygg, OBOS og Sintef Byggforsk fredag 7. mai vil det bli besluttet om husene skal plassbygges eller settes samme av prefabrikkerte moduler.

Hans Dahl er spent på hvordan kundene vil reagere på tilbudet. Prisøkningen for å gå fra gjeldende krav i byggeforskriftene til passivhusstandard vil ligge på 1200 til 1500 kroner per kvadratmeter.

Dermed blir husene fra 140 000 til 175 000 kroner dyrere enn standardhus.

Les mer om: