OLJE OG GASS

Nye oljelaboratorier ved Sintef

GJORT MULIG: Resulatene fra flerfaselaboratoriet har gjort det mulig å realsiere prosjekter som Norne og innfasing av tilgrensende felt som Alve, Stær og Vale. De nye laboratoriene skal gjøre det mulig å flytte hele produskjonen in på land i stadet for å ha de på et skip som flyter ute i havet.
GJORT MULIG: Resulatene fra flerfaselaboratoriet har gjort det mulig å realsiere prosjekter som Norne og innfasing av tilgrensende felt som Alve, Stær og Vale. De nye laboratoriene skal gjøre det mulig å flytte hele produskjonen in på land i stadet for å ha de på et skip som flyter ute i havet. Bilde: Statoil
Anders J. Steensen
8. sep. 2009 - 12:35

Sintef utvider flerfaseanlegget med to laboratorier til 35 millioner kroner for å møte framtidens utfordringer ved olje- og gassutvinning offshore.

Dette er en av de største investeringene på laboratoriesida i Trondheims forskningsmiljø i år.

Lange avstander

De nye laboratoriene skal gi viktig viten med tanke på nye utfordringer som nå venter ved ilandføring av gass og olje fra offshorefelter:

Utfordringene ligge i flerfaseledninger som vil gå fra store havdyp, og over ekstreme avstander inn til land.

Slike anlegg vil kreve mye forskningsinnsats, og er en viktig årsak til byggingen av de nye laboratoriene.

Havbunnsprosesser

De nye laboratoriene vil også bli brukt til å utvikle teknologi for behandling av brønnstrøm på havbunnen såkalte havbunnsprosesser.

Løsninger som vil spare mye energi ved at vann som skal reinjiseres i reservoaret ikke må løftes opp til plattformdekket, men i stedet kan skilles ut på dypet.

Milliarder spart

Flerfaselaboratoriet står kanskje for noe av de viktigste forskningsresultatene i norsk oljeforskning.

Uten innsatsen her ville det ikke vært mulig å utvikle felt som Troll, Ormen Lange og Snøhvit.

Først og fremst skyldes dette simuleringsprogrammet Olga som ble utviklet av Institutt for Energiteknikk og verifisert ved flerfaselaboratoriet.

Dette programmet har spart oljeindustrien for milliardbeløp.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.