IT

Nye mobiler stråler mer

Sony Ericssons S500i greier å være strålings-og brukervennlig samtidig. Det er det stadig færre modeller som greier, ifølge svenske tester.
Sony Ericssons S500i greier å være strålings-og brukervennlig samtidig. Det er det stadig færre modeller som greier, ifølge svenske tester. Bilde: Sony Ericsson Norge
Leif Hamnes
3. des. 2007 - 16:33

I undersøkelser utført av det svenske testorganet TCO Development klarer bare to av ti forventede "storselgere" å være strålingsvennlige og samtidig oppnå godkjent score på ergonomi og kommunikasjonskapasitet.

Testvinnerne er de to Sony Ericsson-modellene S500i og W580i.

– Vi startet med 52 modeller som bransjen selv forventet ville dominere markedet. Så strippet vi bort dem som ikke tilfredsstilte våre krav til strålingsverdier. Da satt vi igjen med 18 modeller, som vi igjen reduserte til ti. Åtte av disse ti viste seg å ha dårlige egenskaper innenfor enten kommunikasjonskapasitet eller ergonomi, sier Jan Rudling, administrerende direktør i TCO Development.

Forvirring

Norge følger Verdens helseorganisasjons (WHO) og EUs maksgrense for stråling, såkalt SAR-verdi, som oppgis i W/kg. EUs grense ligger på 2,0 W/kg. I Sverige har TCO satt den anbefalte SAR-verdien til under det halve: 0,8 W/kg.

– Alle de 52 modellene vi hadde til testing oppfylte altså EUs og Norges strålingskrav. Ellers ville de vel neppe vært på markedet, sier Rudling til TU.no.

Han tilbakeviser at åtte av ti testete telefonmodeller strøk på strålingstesten, slik det er meldt i flere norske nettaviser i dag. De to testvinnerne lå også tettest opptil den svenske SAR-grensen på 0,8 W/kg av de ti "finalistene".

Strålingsvinnere

– Det blir feil tolkning av testen. Vi forsøkte å komme forbrukeren i forkjøpet og lage en test med mange "vinnere". Derfor valgte vi kun ut de mest strålingsvennlige telefonene. Derimot svikter det på andre felt hos flere av modellene, sier Rudling.

Han framhever kommunikasjonskapasiteten med nettverket ved lav sendeeffekt som et særlig relevant parameter.

– SAR- verdiene angir telefonens maksimale stråling. Dersom TCP-verdien (Telephone Communication Power) er for lav, må telefonen arbeide på maksnivå langt oftere, forklarer han.

Flere stråler mer

Selv om alle telefonene altså er innenfor det norske regelverket, er det fortsatt urovekkende strålingsresultater å lese ut av TCO Developments testmateriale.

– Inntrykket vi sitter igjen med, er at telefonene som helhet avgir mer stråling enn ved lignende tester tidligere år. Vi har kun et utvalg på 52 telefoner å beregne fra, og det kan dermed være tilfeldig. Men disse modellene er samtidig de som forventes å dominere markedet. I sum betyr det at vi vil ha økt oppmerksomhet på strålingsfaren framover, sier Jan Rudling til TU.no.

Les mer om: