Med en verdi på cirka fem milliarder kroner, regnes det som den største enkeltanskaffelsen av våpen til Forsvaret noen gang:
Gro Jære, direktør Forsvarsmateriell (FMA), signerte tirsdag en avtale med amerikanske myndigheter om kjøp av nye luft-til-luft-missiler for bruk på F-35A-flåten.
– Dette er en svært viktig avtale både for norsk forsvarsevne og for det norsk-amerikanske samarbeidet, uttaler forsvarsminister Bjørn Arild Gram i ei pressemelding.
Godkjent i sommer
Missilene er det som går under navnet AIM-120D «Advanced Medium-Range Air-to-Air Missiles» (Amraam).
Kontrakten var ventet, ettersom Defense Security Cooperation Agency (DSCA), som er en del av forsvarsdepartementet, i juli meldte at det amerikanske utenriksdepartementet hadde godkjent mulig FMS-eksport av missiler til en verdi av opp til 950 millioner dollar til Norge.
Her ble det sagt at Norge hadde bedt om å kjøpe opp til 205 Amraam D og 60 C8. Ifølge FMA representerer missilet fra Raytheon Missiles & Defense noe av det fremste av amerikansk forsvarsteknologi, og er tidligere bare eksportert til nære allierte som Canada, Australia og Storbritannia.
Forsvaret peker på kraftigere motor, bedre styresystemer og datalink som vil gi de norske F-35-kampflyene en bedre evne til å bekjempe bredden av moderne lufttrusler.
– Vi er svært fornøyd med at Norge nå også får tilgang til så avanserte missiler, og at vi nå gjennomfører en stor anskaffelse av mellomdistanse luft-til-luft-missiler som vil utløse potensialet i F35-plattformen og styrke vår fremtidige forsvarsevne. Det er ekstra viktig i lys av dagens sikkerhetspolitiske situasjon, uttaler forsvarsministeren.
Utnytter F-35 bedre
FMA utdyper overfor Teknisk Ukeblad at dette er en viktig anskaffelse, da tidligere generasjoner missiler kun rekker ut til en brøkdel av rekkevidden til flyets sensorer.
Med Amraam D får Luftforsvaret et missil som gjør det mulig for F-35 å utnytte rekkevidden til sensorene i kamp. Flyet kan styre missilet mot et mål inntil deres egne sensorer tar over, uten å måtte belyse det med egen radar.
En annen konsekvens er at F-35 vil kunne ta ut langt mindre mål enn tidligere, eksempelvis kryssermissiler og droner. De behøver ikke være så nært at missilets egen radar ser målene, men de kan skytes på avstand basert på data fra flyets radar eller fra et annet F-35 som forer data til skytteren, påpeker FMA skriftlig til TU.
Ifølge meldinga skal missilene vil leveres frem til og med 2028. Anskaffelsen er del av kostnadsrammen til kampflyanskaffelsen, hvor store deler av de gjenværende midlene skal brukes på ulike typer våpen, eksempelvis Amraam D og Joint Strike Missile (JSM). Med «sidekick»-feste, som kommer med en oppdatering av flyet, blir det plass til seks Amraam-missiler internt i våpenrommet. De norske flyene er i tillegg utrustet med AIM-9X kortholdsmissiler.
Tidligere versjoner av Amraam ble også brukt både på F-16 og brukes i dag i luftvernsystemet Nasams.