IT

Nye millioner til friprog-utviklere

VIL LØSE FLOKEN: Fornyingsminister Heidi Grande Røys griper inn med statlige utviklingsmidler for å fjerne barrieren mellom proprietære fagsystemer og friprog-løsninger.
VIL LØSE FLOKEN: Fornyingsminister Heidi Grande Røys griper inn med statlige utviklingsmidler for å fjerne barrieren mellom proprietære fagsystemer og friprog-løsninger. Bilde: Espen Zachariassen

Som en start får Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare 2 millioner øremerkede kroner fra regjeringen.

Pengene skal brukes til å utvikle løsninger som kan få de ulike systemene til å kommunisere.

Les også: Budsjettpremiere for fri programvare

– Hvis for mange får problemer med at systemene ikke snakker sammen, er det fare for at de dropper fri programvare. Det er urovekkende, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) til Aftenposten.

Vil, men får det ikke til

Slik situasjonen er i dag, vil mange kommuner og statlige etater gjerne bruke fri programvare, som for eksempel OpenOffice-programmene.

Men siden disse ofte ikke greier å kommunisere med proprietære fagsystemer og enkelte Microsoft-applikasjoner, koster det mer enn det smaker.

– Det må vi gjøre noe med for å styrke konkurransen på programvaremarkedet, sier Grande Røys.

En start

Nå skal altså systemhullene tettes, med regjeringens hjelp, håper statsråden. Nærmere bestemt skal det såkalte Friprogsenteret forvalte de første 2 millionene til formålet.

Og det er ikke sikkert det stopper der.

– Jeg håper det kan være en start og sette i gang prosjekter, som igjen kan sette i gang nye. Det er ikke så mye som skal til. Men hvis det på et senere tidspunkt blir behov for mer penger, ser vi ikke bort fra at det kan bli aktuelt, sier fornyingsministeren til Aftenposten.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.