T2

Nye Macbook Air får 12 timers batterilevetid

Her er kveldens viktigste Apple-nyheter.

Apples softwaresjef Craig Federighi presenterer nye Mac OS X på Apples utviklerkonferanse WWDC mandag.
Apples softwaresjef Craig Federighi presenterer nye Mac OS X på Apples utviklerkonferanse WWDC mandag. Bilde: Reuters/NTB scanpix
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
10. juni 2013 - 20:29

Apples utviklerkonferanse WWDC samler et par tusen utviklere hvert år, og årets utgave ble ifølge Apple-sjef Tim Cook utsolgt på ikke mindre enn 71 sekunder.

Cook startet årets hovedtale med å skryte av at Apples App store snart fyller fem år, og at 50 milliarder apper har blitt lastet ned. Tallet på iOS-apper er nå 900.000, og 93 % av disse lastes ned hver måned.

Tallet for dedikerte iPad-apper er 375.000, og Cook sendte et stikk i retning Google og Android ved å påpeke at det "kan sammenliknes med et par hundre fra de der andre karene".

Ny Macbook Air

Først ut av maskinvarenyhetene er som forventet en ny generasjon av Macbook Air med Intels Haswell-prosessorer.

Det skal øke batterilevetiden fra fem til ni timer for 11-tommeren og fra sju til hele tolv timer for 13-tommeren.

Flashminnet skal også ha blitt opptil 45 prosent raskere,  mens nye Air også har støtte for den raskere 802.11ac-standarden for trådløse nettverk.

Prisen blir 7790 kroner for den billigste 11-tommers-utgaven, som nå har fått 128 GB lagring i stedet for 64. 13-tommeren fås fra 8590 kroner.

Nye Airport Extreme og Time Capsule-enheter skal levere det raskere trådløse nettet, og sistnevnte fås med enten to eller tre terabyte lagring med et langt smalere fotavtrykk enn de forrige versjonene.

Les også: Slik blir Intels nye prosessorer

Ertet med ny Mac Pro

Apples heftigste stasjonære maskin, Mac Pro, har vært utenfor Apples portefølje en stund nå etter mange år innenfor.

I en meget glossy tease-video viste Apple frem en ny, speilblank og sylinderformet Mac Pro.

Den vil ha siste generasjon Intel Xeon-prosessorer med opptil 12 kjerner, og med det ha dobbelt så mye prosessorkraft som forrige generasjon.

Minneytelsen skal også være doblet. Lagringen er nå PCIe-basert flash og skal by på opptil 1,25 Gbps i lesehastighet, rundt 10 ganger så mye som en vanlig roterende harddisk og dobbelt så mye som de raskeste SATA-SSD-ene.

Intels nye Thunderbolt 2-tilkobling er på plass, og Mac Pro vil som standard komme med to AMD Firepro-grafikkbrikker. Det skal gi ytelse nok til å drive tre 4K-skjermer samtidig.

Volumet skal være redusert til 1/8 (!) av volumet til den forrige utgaven av Mac Pro, og all maskinvaren skal være samlet rundt en kjøleløsning Apple kaller en "Unified Thermal Core".

Mac Pro skal også bygges i USA, og vil være tilgjengelig til høsten.

Les også: Større skjermoppløsning har vi aldri sett på en bærbar

Ny OS X

Apple følte at de begynte å gå tom for kattenavn, så de valgte å gå for nye OS X-navn inspirert av steder i California. Nye OS X har derfor fått navnet Mavericks.

En hel haug med små nye funksjoner skal gjøre at strømforbruket blir lavere. Blant annet skal en funksjon kalt Timer Coalescing gjøre at prosessorbruken skal gå ned med opptil 72 %.

Sanntidskomprimering av hurtigminnet skal redusere behovet for å skrive inaktive minneblokkert til harddisken, og det skal ifølge Apple gjøre store ting for responsiviteten.

Av nye funksjoner finner vi også små, men for noen betydningsfulle forbedringer som faner i Finder, tagger for alle dokumenter eller filer du har på maskinen og bedre funksjonalitet når du benytter flere skjermer samtidig.

Nå kan du nemlig kalle opp docken og bruke toppmenyen samtidig på begge skjermene. Har du en Apple TV-tilkoblet TV vil du kunne bruke den som en fullverdig ekstra skjerm.

TEST: TEST: Nye Apple TV

Ny Safari

En ny Safari-versjon har også fått plass i Mavericks, og skal blant annet redusere minne- og prosessorbruken drastisk.

En funksjon kalt App nap holder for eksempel følge med hva du gjør på skjermen og struper ressursforbruket i applikasjoner du ikke ser.

Mac OS X og iOS bindes også tettere sammen ved at du kan abonnere på push-påminnelser fra iOS direkte på Mac OS-enheten.

Karthenvisninger du har satt opp i kartapplikasjonen på Mac OS kan også sendes direkte til iPhone.

Mavericks skal være klar for endelig lansering i høst.

Les hos vår søsterside Mobili.no:

Les også:

Her er Samsungs Apple TV-konkurrent

Acer forbedrer ultrabook-flaggskipet

TEST: Asus Taichi:  Denne PC-en har noe ingen andre har

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.