NETTARKIV

Nye krav til nettmåling

23. juli 2001 - 07:04

Med en systempris på 200 kroner pr. MWh, er det store beløp som gjøres opp på bakgrunn av verdier fra 1400 målere i sentralnettet. Sentralnettet er riksveiene i kraftforsyningen, og feilmåling kan gi en uriktig fordeling av kostnadene i nettet.

Kraftmarkedet får sikrere tall å fordele kostnadene etter, når nye målekrav trer i kraft fra nyttår, lover avdelingsleder Ole Jacob Høyland i sentralnettoperatøren Statnett.

– De nye kravene skal hindre feilmålinger i sentralnettet som forstyrrer kraftmarkedet. I henhold til de nye kravene til sentralnettmålinger, må anleggseierne sørge for å gjennomføre regelmessige kontroller utført av autoriserte kontrollører. Totalt må målekjeden vise en nøyaktighet på pluss-minus 0,8 prosent, forteller Høyland.

Kravet om 0,8 prosents nøyaktighetsmargin gjelder nye målekjeder som settes i drift etter nyttår. Eksisterende målekjeder må ha en nøyaktighetsmargin på 1 prosent.

De nye kravene er videre funksjonelle, i motsetning til eksisterende tekniske krav. – Vi går bort fra tekniske spesifikasjoner til de enkelte komponentene i målekjeden. Valg av komponenter blir heretter opp til anleggseier, så lenge de oppfyller kravet til 0,8 prosents nøyaktighetsmargin, sier Høyland.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.