NYHETSBREV

Nye kontrollere - hundre ganger kjappere

Schneider Electric lanserer en trio kompakte kontrollere for enklere maskiner.

Anne-Clair Volcoq-Feret fra Schneider Electric  viser de nye kontrollerne, med mulighet for blåtann-kommunikasjon med smarttelefon og nettbrett.
Anne-Clair Volcoq-Feret fra Schneider Electric viser de nye kontrollerne, med mulighet for blåtann-kommunikasjon med smarttelefon og nettbrett. Bilde: Even Fladberg
23. juni 2014 - 10:12

Marktheidenfeld, Tyskland: Trekløveret er selvsagt langt kraftigere enn forgjengerne.

Den minste, Modicon M221, erstatter selskapets Twido, og skal være ti ganger kjappere enn forgjengeren. Selskapet byr på en applikasjon som konverterer Twido-programmer til M221.

De to største, Modicon M241 og M251, har ti ganger så mye datakraft som M221. På papiret er de altså 100 ganger kraftigere enn nevnte Twido. Det skal kun ta 22 nanosekunder å eksekvere hver instruksjon.

Modicon M241 og M251 er klin like, bortsett fra at sistnevnte har to separate Ethernet-porter og integrert switch. En tokjerneprosessor skal sørge for at kommunikasjonen ikke påvirker syklustiden for styringsprogrammet.

Har du lest denne: Schneider blir tungvekter etter oppkjøpet av Invensys

Internett-tilkobling

 

Anne-Clair Vilcoq-Feret forteller at Ethernet-tilkobling for hele trioen er en av de viktigste nyhetene.

– Nå kan selv de minste kontrollerne kobles til internett, sier hun.

Vilcoq-Feret trekker også frem en helt annen kommunikasjonsmulighet (med adapter) for den nye kontrollerserien, nemlig blåtann. Det gir mulighet for oppkobling mot smarttelefon og nettbrett. En integrert webserver er på plass.

Vi tar turen tilbake til lillebror, M221. Den kommer i flere basisutgaver, som har mellom 16 og 40 integrerte I/O. Den kan utvides med I/O-moduler. Programmering gjøres med selskapets pc-baserte SoMachine Basic, som også inkluderer brukergrensesnitt for operatørene. Programmet er kostnadsfritt, og kan lastes ned fra leverandørens nettsider. Ifølge Vilcoq-Feret skal programmeringen være så enkel at det ikke er behov for opplæring.

Som bruker trenger du en fullversjon av programmeringsverktøyet for M241 og M251, og den kan også håndtere lillebror.

Fikk du med deg: DCS reduserer engineeringtiden med inntil 40 %

Sanntids-Ethernet

Trekløveret kjører samme, modulære I/O-system. Det gjør det enklere å velge en annen kontroller dersom det skulle være behov for det. Programmeringsverktøyet inneholder bruksklare applikasjonsmoduler for blant annet kraner, pakkemaskiner og pumpestyring. Vilcoq-Feret mener dette kan redusere programmeringstiden med opptil 80 prosent.

Når det kommer til Ethernet-protokoller med sanntidsegenskaper, er det Modbus TCP som gjelder. Men leverandøren åpner også for bruk av Ethernet/ip (industrial protokoll fra ODVA) via en adapter. De to toppmaskinene har også Canopen, og kan være Master for inntil 63 slaver.

Alle tre kan benyttes til maskinsikkerhet. Da er det bare å koble til selskapets nye, røde sikkerhetsmoduler på den vanlige ekspansjonsbussen.

Trioen kjører også lagring av programmet på et standard SD-kort (Secure Digital), for enkel transport eller bytte av kontroller. Kontrollerne kan på denne måten også programmeres uten tilkobling av strøm. Det gjør du i datamaskinen. Deretter er det bare å sprette opp kontroller-esken, sette inn SD-kortet, lukke igjen og skipe den videre til anlegget.

 

Pakket og klart

De nye kompaktkontrollerne kan bestykkes med moduler for løsninger som kranstyring. Schneider
Pakket og klartDe nye kompaktkontrollerne kan bestykkes med moduler for løsninger som kranstyring. Schneider Electric

Schneider Electric sikter på å forenkle hverdagen til maskinbyggere, og å redusere tiden til markedet med det nye maskinstyringskonseptet, MachineStruxure. Det byr på bruksklare arkitekturer for komplette løsninger, og funksjonsblokker for en rekke maskinapplikasjoner. Disse inkluderer kraner, pumping, pakking, og materialbearbeiding.

Selskapet hevder at konseptet kan kutte tidsbruken i designfasen med 80 prosent, og 50 prosent fra designfasen til "nøkkelferdig" produkt. Ifølge produktsjef Daniel da Silva, tilbyr selskapet nå en fleksibel og skalerbar totalpakke med omfattende dokumentasjon, på både løsning og produkter.

Har du lest: Citect Scada har finpusset fasaden i versjon 7.40

Multitouch og panel-PLS

Schneider kaster seg på bølgen av multitouch-skjermer med Magelis GTU. Selskapets Anton Svinenkov forteller at skjermene på 7 til 15 tommer (større skjermer kommer) vil få full støtte for teknologien senere i år. Løsningen gir plass til mer informasjon enn på konvensjonelle skjermer ved hjelp av zoom- og panoreringsfunksjoner.

Ifølge Svinenkov blir skjermene lansert med et omfattende funksjonsbibliotek. Dersom du går for en Windows-basert versjon kan du koble til eksterne skjermer via DVI-porten.

Selskapets nye Magelis SCU operatørpanel kan også kjøre PLS-funksjonalitet. Terminalen har tilkoblinger for USB, serie-linker, Ethernet og Canopen, med inntil 16 slaver. En integrert webserver kan benyttes til operatørgrensesnitt og diagnostikk.

Skjermbildet kan også presenteres på mobile maskiner som for eksempel smarttelefon. Programmering gjør du med selskapets standardverktøy, SoMachine. Ifølge Svinenkov kan en slik systemløsning redusere kostnadene med 20 prosent, sammenlignet med konvensjonelle paneler, PLS-er og I/O-moduler.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.