Nye kameraer i alle klasser

Proff, kompakt, barnekamera – og objektiver som kan kobles på telefonen.

Nye kameraer i alle klasser
NYHETER I ALLE FORMATER: Fra et 70 dollars iPhone-objektiv til proffkameraer i 50.000 kroners-klassen. Bilde: Stein Jarle Olsen/Håkon Jacobsen/Canon

Det er tøffe tider i elektronikkbransjen, ikke minst for produsenter av kompaktkameraer, som opplever at et økende antall brukere nøyer seg gode mobiltelefonkameraer.

Lettere blir det nok ikke når gode og rimelige påmonterbare objektiver med optisk zoom for smarttelefoner blir mer utbredt.

På MacWorld 2012 fikk Schneider Optics mye oppmerksomhet for sitt iPro Lens System, som inneholder fisheye, vidvinkel og stativ. Schneider har dessuten varslet at de i april kommer med en telelinse i samme serie.

tu.no har testet en av konkurrentene - ultrakompakte Olloclip - som ikke veier mer enn 19 gram og måler 3,5 centimeter.

Dette objektivet tilfører Iphonens normale synsfelt fisheye, vidvinkel og makro. Gode bilder og perfekt å ha i lomma, lyder dommen i vår test.

LITEN DINGS: Olloclip-objektivet til iPhone er ikke større enn at du kan ha det i bukselomma.
LITEN DINGS: Olloclip-objektivet til iPhone er ikke større enn at du kan ha det i bukselomma. Håkon Jacobsen

Kamera med wifi

Canon er en av produsentene som har tatt konsekvensen av at kameramobiler dominerer. I første omgang bruker de en egen app til iOS som gjør at man svært enkelt kan overføre bilder til en iPad eller iPhone.

I tillegg har de nye IXUS HS-modellene 240 og 510 innebygget WiFi som gjør det enkelt å overføre bilder og video. Den nye bildeoverføringen er ikke bare begrenset til Apple-produkter, men brukes også til Canons nettsky der kundene fra 10 GB gratis lagring. Dessuten kan man lagre direkte til YouTube, FaceBook og Twitter.

Det er nok ingen tvil om at kameraprodusentene føler trykket fra mobiltelefonene. På kompaktmarkedet handler det om å lage slanke modeller som folk er villige til å ha i lomma.

Canon IXUS 1100 HS ble i høstkolleksjonen presentert som den ultimate IXUS-modellen med hele 3,2 tommer berøringsskjerm, 28mm vidvinkel og utrolige 12x zoomobjektiv. Med en tykkelse på 21,9 mm er det tynnest av alle kameraer som finnes med et slikt zoomområde.

Barnekamera

Nikon har forsøkt en annen tilnærming til de nye markedsutfordringene: Nye Nikon Coolpix S30 markedsføres som et barnekamera.

Det har en sensor på 10 megapiksler, tre ganger optisk zoom og er vanntett ned til 3 meter og støtsikkert for fall fra opptil 0,8 meter.

Objektivet er flyttet til midt på kameraet, slik at ingen fingre skal komme i veien, og brukergrensesnittet skal være så enkelt at hvem som helst kan forstå og bruke det.

FOR BARNEHENDER: Coolpix S30 skal være støtsikkert for fall fra opptil 0,8 meter.
FOR BARNEHENDER: Coolpix S30 skal være støtsikkert for fall fra opptil 0,8 meter. Nikon

Hybridkamera

Nikon har også lansert et avansert kompaktkamera med utskiftbar optikk, nemlig Nikon 1-V1.

Hybriden går i strupen på det nye segmentet som Panasonic, Sony og Samsung har kost seg i lenge.

– Dette er verdens raskeste kamera. Det kan ta opp 60 bilder i sekundet, og det kan ta stillbilder med full oppløsning selv når du tar video, sier Nikons norgessjef Bjørn Mangset.

Nikon 1-V1 er utstyrt med en ny Expeed 3-sensor og en prosessor som kan svelge unna 600 megapiksler i sekundet. Og kameraet har den raskeste autofokusen i klassen med hele 73 punkter

Superzoom

Nikon får også bra med oppmerksomhet for sin nye superzoom Coolpix P510.

Nikon Coolpix P510 har hele 42 ganger optisk zoom, tilsvarende en brennvidde på 24-1000 mm.

Kameraet har en ny og bakbelyst CMOS-sensor på 16 megapiksler, i tillegg til optisk stabilisator i objektivet. P510 filmer selvfølgelig i full HD-oppløsning, og har også støtte for stereolyd.Entusiastkamera

Nikon lanserte også nylig fullformat-speilrefleksen D800.

Oppfølgeren til Nikon D700 får en CMOS-sensor i FX-format på hele 36,3 megapiksler.

Det gir bilder på 7360x4912 piksler. D800 får ISO-område mellom 100 og 6400, men som er utvidbart til maksimalt 25600.

SOLID PAKKE: Nikon D800 får en fullformatssensor på hele 36 megapiksler og en solid prislapp.
SOLID PAKKE: Nikon D800 får en fullformatssensor på hele 36 megapiksler og en solid prislapp. Nikon

Proffkameraer

Rett over nyttår presenterte Nikon også sin toppmodell D4. Dette er oppfølgeren til Nikon D3 og D3S.

D4 har en helt ny fullformats FX-sensor på 16,2 megapiksler, ISO-muligheter fra 100 til enorme 204.800 og siste generasjon av Nikons bildeprosessor EXPEED 3.

Det skal gi et kamera som er klart til bruk på 0,012 sekunder og som kan ta 10 bilder i sekundet i maksimal oppløsning og med full autofokus og 11 med låst fokus.

Canon var et par måneder tidligere ut med sitt nye flaggskip, Canon EOS 1DX.

Men kameraet som skal erstatte begge dagens toppmodeller, EOS 1D og 1Ds, er ennå ikke i salg.

Mye å glede seg til kan det likevel være, for dem som er interessert i å investere opp mot 50.000 kroner for et kamera:

– Hva X-en står for kan det være mange meninger om, men vi tenker at det er en modell som både omfatter studiojobbing og fotografering av sport utendørs. Her det er ingen kompromisser på noen av områdene. Verken på oppløsning eller hastighet. 1DX har en ny fullformat CMOS-sensor på 18,1 MP med en lysfølsomhet som spenner fra 100 til 51 200 ISO og som kan presses til over 200 000 ISO, sier Canons produktspesialist, Trond Sliper.

Hybridkameraer

Hybridkameraer, eller speilløse systemkameraer, er en forholdsvis ny type digitalkameraer. Kameraene er en mellomting mellom kompaktkameraer og speilreflekser.

Dette kan for mange være en god og rimelig løsning.

Teknisk Ukeblad testet i høst nyheter fra Sony, Panasonic og Samsung. Av disse kom Sony NEX5 best ut, og kapret et terningkast 6.Les også:

Webkamera på 3000 meters dyp

Slik overvåkes du med avansert teknologi

Super Hi-Vision er 16 ganger bedre enn HDTV

Les mer om: