IT

Nye IT-standarder for staten

Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys innfører nye standarder for dokumenter og medieinnhold på offentlige nettsteder.
Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys innfører nye standarder for dokumenter og medieinnhold på offentlige nettsteder. Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle Olsen
2. juli 2009 - 13:10

Regjeringen har vedtatt nye obligatoriske IT-standarder for staten som skal gjøre det lettere for brukerne å få tilgang til grafikk-, video-, lyd- og bildemateriale staten tilbyr.

Åpne standarder

– Alle brukere skal ha lik tilgang til offentlig informasjon og tjenester på Internett. Staten skal ikke diskriminere brukere med bakgrunn i hva slags teknisk utstyr og programvare de benytter. Gjennom dette vedtaket gir vi brukerne en rett til å se eller spille av multimediamateriale fra staten i åpne formater, som ikke er låst til enkeltleverandører i markedet, sier fornyingsminister Heidi Grande Røys i en melding.

Fra 1.1.2012 skal alle statlige internettsider benytte disse formatene:

  • Video: Theora/Vorbis/Ogg eller H.264/AAC/MP4
  • Lyd: Vorbis/Ogg, MP3 eller FLAC/Ogg
  • Bilder: JPEG eller PNG

I tillegg skal alle dokumenter som vedlegg til e-poster fra staten være i formatene PDF eller ODF.

Langsiktig

Standardiseringen er en del av et langsiktig arbeid med å fastsette anbefalte og obligatoriske IT-standarder i offentlige virksomheter.

Fra før har man bestemt at dokumenter på offentlige nettsteder skal være i ODF eller PDF.

De nye kravene gjelder foreløpig kun for staten, men er planlagt utvidet til kommunal sektor etter hvert.Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.