T2

Nye iPad: For en skjerm!

Apple banker alle med 3 megapiksler på skjermen til nye iPad, men den har også en bakside.

22. mars 2012 - 20:32

Nye iPad

Skjerm: 9,7 tommer, 2048x1536

Prosessor: Apple A5X

Lagring: 16/32/64 GB flash

Kameraer: 5 megapiksel (bak), VGA (foran)

Vekt: 652 gram (wifi) / 662 gram (4G)

Vurdering

Pluss:

+ Utrolig skjerm både i oppløsning og fargegjengivelse.

+ Endelig bra kamera bak, men uten blits

+ Relativt rimelig

Minus:

- Skjermens strømforbruk gjør iPad varm. Ubehagelig av og til

- Ikke LTE i Europa

- Litt tyngre og tykkere

- Ikke stereohøyttalere (Her burde de herme etter Samsung)

- Frontkamera fremdeles VGA

Endelig fikk vi nye iPad i hendene. Nysgjerrigheten på den såkalte Retina-skjermen har vært stor. Og det har den vært over hele verden.

Som vanlig har folk stilt seg opp i køer for å få tak i iPad, som i motsetning til hva vi trodde ikke het iPad 3, men altså bare iPad. Til samme pris som toern.

Salget kom opp i tre millioner enheter i løpet av 72 timer, og det er vel rekord i nettbrettets korte historie.

Superskjerm

Og for å ta det viktigste først. Skjermen er helt fantastisk. Det er ikke et piksel å få øye på noe man ikke kunne si om forgjengeren.

Apple har gjort det samme stuntet de gjorde med iPhone, de har doblet oppløsningen i begge retninger. Fire ganger så mange piksler, altså.

Det er ufattelige 2048 ganger 1536. Mye mer enn de aller fleste har på skjermene sine uansett størrelse.

Bare de med 30-tommere har flere, men ikke i den tettheten. Om man trenger så mye skal være usagt, men logikken er klinkende klar.

En dobling begge veier gjør oppskalering fryktelig enkel. Og oppskalering blir det mye av i starten, i alle apper som ikke er skrevet om for den nye oppløsningen.

Og underlig nok er det Samsung som er den største leverandøren av den nye retinaskjermen. Selskapet Apple krangler mest med om patenter. På bakrommet er de tydeligvis gode busser.

Les også: Samsung med skolebrett

Netcom utfordrer fastlinjene med LTE

Norsk løsning skal gi bedre mobilvideo 

1200003205.jpg1200003206.jpg

Fantastisk

På bilder og video er det ikke oppløsningen som gir den store forskjellen. Her er det det langt bedre fargeomfanget og kontrastforholdet til skjermen som gjør utslaget.

Bilder blir rett og slett mye bedre og mer fargerike.

Men på tekst og grafikk kommer oppløsningen til sin rett og er beint ut fantastisk. Bokstaver har aldri vært skarpere på et nettbrett.

Og det er nok viktig for Apple når de prøver å bli den dingsen folk foretrekker å lese bøker på. I USA har Amazon hatt svært stor suksess med sitt LCD-baserte nettbrett Kindle Fire.

Amazon har tatt markedsandeler Apple nok kunne tenkt seg selv. Med Kindle Fire har Android nå snart 40 prosent av nettbrettmarkedet og IDC tror dette vil øke til 50 prosent om fire år.

Konkurrent

Ingen av de andre nettbrettene på markedet kan utfordre nye iPad på skjerm. Utenom ett. Samsungs Galaxy Tab 7,7 har en Super AMOLED Plus-skjerm som er helt fantastisk.

Den har ikke den samme oppløsningen som iPad, men 197 mot 264 piksler per tomme er ikke så galt.

Spesielt når det kombineres med de visuelle egenskapene til denne skjermen, som vi bedømmer minst like gode, om ikke bedre, enn med Retina-skjermen til daglig bruk.

Men Apples skjerm er mer fargenøyaktig når det gjelder bilder.

1200003208.jpg

Det koster

Det koster å drive en skjerm på 3,1 megapiksler. Det krever både prosessorkraft, grafikkytelse og ikke minst kraftigere baklys. Slikt krever strøm.

Det har gjort at Apple har måttet bite i gresset og økt størrelsen på batteriet betydelig. Det er økt fra 25 watt-timer til hele 42.5 watt-timer.

Målinger som konsulentselskapet DisplayMate har gjort viser at den nye skjermen bruker 7 watt på maksimal lysstyrke mens forgjengeren brukte 2,7 watt.

Dermed har vekten økt med 10 prosent til 660 gram og tykkelsen fra 8,8 til 9,4 millimeter. Prestasjonen er faktisk at økningen ikke har vært større.

Nå er ikke slike små økninger mye å klage over, men de fleste konkurrentene har sett Apples mål og vekt som et slags maksimum og lagt seg under.

Les også: HP i strupen på Apples iMac

TEST: Macbook Air 13-tommer

Afrika får sin iPad 

Fysikkens lover

Noen få gram hit og dit betyr ikke så mye i praksis, men når man skal lese på senga er vekt et moment. Og da er ikke flere gram positivt.

Selv Apple kan ikke oppheve tyngdekraften, for det høyere strømforbruket krever et mye større batteri for å ha den samme levetiden. Ulempen er selvfølgelig vekt og tykkelse og lengre ladetid enn tidligere.

En annen kostnad er lagringsplass. Alle programmer som skal ha grafikken tilpasset den store skjermoppløsningen er større enn tidligere fra skjermikonet og oppover.

1200003225.jpg

Varmt

Mer grafikkytelse og langt flere piksler betyr også mer varme. Faktisk mye mer varme. Det er liten tvil om at Apple har tøyet grensene til moderne elektronikk langt med nye iPad.

Mens bærbare datamaskiner kvitter seg med overskuddsvarmen med en vifte er nettbrettene vifteløse og må i stedet dumpe varmen ut gjennom baksiden og skjermen.

Når vi kjører grafikkintense apper så blir baksiden varmere enn tidligere, men vår raske test avslørte ikke det ubehaget som en del av kunden i USA har klaget på.

Mye bedre kamera

Da iPad 2 kom med kamera både foran og bak var ikke Apple så lystne på å oppgi oppløsningen.

Kameraet bak holdt til HD-video var svaret, men det krevde bare 0,91 megapiksel. Ikke mye å ta bilder med altså.

Nye iPad er blitt mye bedre. Dette kameraet er på fem megapiksler og er det som kalles baksidebelyst.

Det betyr i praksis at mer av sensorarealet er piksler, som gir mye bedre lysfølsomhet i dårlig belysning, mens elektronikken er dyttet på baksiden. (Baksideelektronikk ville vært et bedre navn.)

Sensoren toppes av den samme optikken vi finner i nye iPhone 4S, med fem linser og en blender på F 2,4, selv om oppløsningen er lavere.

Kombinasjonen av flere megapiksler og nok prosessorkraft holder til videoopptak i Full HD, det vil si 1080p. Og det med elektronisk stabilisering av bildet.

Les også: – Windows 8 er like bra på nettbrett som på PC

Gorillaglasset blir enda tynnere

Slik er Acers superbrett 

På linje med konkurrentene

Apple har også utstyrt kameraet med funksjonalitet som vi kjenner fra kompaktkameraer og avanserte mobiltelefoner som ansiktsgjenkjenning, autofokus osv.

Kameraet er bra, men ikke spesielt mye bedre enn i andre nettbrett, Samsungs modeller har et like bra kamera og attpå til med blits, noe iPad mangler.

Dessverre har ikke frontkameraet har ikke fått hevet sin VGA-status, så her er det ikke mulig å bruke Skype i HD.

Bedre grafikkytelse

Det var kanskje overraskende at ikke Apple kastet seg på firekjernebølgen som har herjet i mobiltelefonverdenen.

I stedet finner vi en litt oppgradert variant av prosessoren på én GHz med fire grafikk-kjerner.

I rene prosessordata skulle altså grafikkytelsen øke kraftig, men det gjør den ikke i praksis.

Spill og andre grafikkintensive operasjoner går omtrent med samme farten som på iPad 2, og det er faktisk ganske bra sett i forhold til at det er fire ganger så mange piksler som skal trekkes rundt.

Tale til tekst

Det har dukket opp en ny tast i det engelske skjermtastaturet. En liten mikrofon.

Poenget er selvfølgelig at du kan tale inn teksten og hoppe bukk over tastingen. Det fungerer overaskende bra om du er sånn passe i engelsk, men ikke prøv å snakke norsk til iPad-en. Det skjønner den ikke.

Og Apple sier som vanlig ikke hverken når eller om norsk vil bli tilgjengelig. Vi tipper det i så fall vil ta veldig lang tid. Det er synd, for dette er både nyttig og morsomt.

Med denne nye funksjonen kan man jo spørre seg hvorfor Siri er fraværende. Mange hadde forventet at Apples store nyhet på iPhone 4S ville dukke opp her, men nei.

Les også: To av tre nettbrett var en Ipad

TEST: Giganter i Android-duell

Altibox gir kundene TV på alle skjermer 

1200003207.jpg

Pen nok?

Til slutt en liten refleksjon om Apples legendariske design. Det er vel allment akseptert at iPad er stilig, men vi spør oss om stiligheten er helt tidløs.

Kanskje det snart er på tide å vise verden at berømte Jonathan Ive fremdeles lever?

Ikke LTE

Som sikkert mange har fått med seg, har nye iPad fått LTE. Men ikke i Europa. For selv om mye av elektronikken er på plass, har den ikke mottaker for frekvensbåndet 2,6 GHz, som vi bruker i Europa.

Den har heller ikke støtte for 800 MHz, som vil bli det neste båndet vi bruker. Så LTE må nok kjøperne skyte en hvit pil etter.

Trøsten må være at både Telenor og Netcom raskt bygger ut 3G-nettverkene til 21 og 14,4 Mbit/s, og det støtter iPad.

Prisen på den nye iPaden er faktisk litt billigere enn versjon 2. Alle modellene er redusert med en hundrelapp.

I tillegg selger Apple ut den forrige modellen med en god porsjon hundrelapper i avslag.

Les også: Dette er vårens heteste mobilnyhet

Apple TV: Må jeg ha amerikansk iTunes-konto?

TEST: Slik er Samsungs billig-ultrabook

Styr dataspill med hjernen

Snakk inn norsk tekst 1200003210.jpg

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.