KRAFT

Nye hytter i Sirdal risikerer planlagte strømutkoblinger

Får utkoblbar tariff.

Hytter i Sirdal må godta risiko for planlagt utkobling ved høylast for å få koble seg til kraftnettet.
Hytter i Sirdal må godta risiko for planlagt utkobling ved høylast for å få koble seg til kraftnettet. Bilde: markus-zimmermann.com
Øyvind LieØyvind LieJournalist
11. juni 2014 - 15:44

Kapasiteten hos Sira-Kvinas transformatorstasjoner er sprengt, og Agder Energi Nett innførte derfor midlertidig tilknytningsstopp i oktober i fjor.

Nå har Agder Energi Nett opphevet begrensningene i tilknytning av nye kunder til nettet i Sirdal. Betingelsen er imidlertid at kundene godtar at strømmen kan bli koblet ut i perioder hvor det er høyt strømforbruk i området.

Bakgrunnen er at Øvre Sirdal har hatt en stor vekst i hyttemarkedet.

15 minutters varsel

Agder Energi forventer at utkobling kan bli aktuelt i jule- og nyttårshelger, i vinterferien og i påsken, når det er kaldt og forbruket er høyt.

Rundt 25 nye anlegg i området blir nå koblet til strømnettet med vilkår om at de kan kobles ut. De vil bli varslet om utkoblingen 15 minutter på forhånd. Nettleien reduseres, og vil ligge på noe over det halve av hva som er vanlig nettleie i området.

– Hvor lenge vil dere måtte operere med denne tariffen?

– Det vil kun være til Sira-Kvina får i drift den nye transformatoren. De har sagt det skal skje innen 4 kvartal 2015, sier avdelingsleder Astrid M. Hilde i Agder Energi Nett til Teknisk Ukeblad.

LEDER: AMS kan redusere forbruk, men tariffsystemet er for komplisert

– Risikerer ikke juleribba

– Tror du ikke det vil være kjedelig å få beskjed midt under stekingen av juleribba at strømmen må kobles av?

– De fleste er nok hjemme på julaften, så akkurat juleribba er det ikke noen stor risiko for. Men i vinterferien kan det nok hende at folk går glipp av et badstu-besøk.

– Hvorfor har dere ikke forutsett økningen i strømforbruket?

– Da vi bygget ut sist, i 2003, var prognosen at det ville bli fullt i nettet i 2019. Så det er ikke alltid lett å beregne dette, sier hun.

Les også: Nettleia kan i fremtiden bli avgjort av størrelsen på sikringa

– Oppfyller forpliktelsene

Sirdal kommune har klaget Agder Energi Nett inn til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), og mener blant annet at nettselskapet ikke oppfyller leveringsplikten etter energiloven.

Agder Energi Nett er uenig, og har sendt sitt tilsvar til NVE. Nettselskapet mener at det har oppfylt forpliktelsene i tråd med konsesjonsvilkårene, og at leveringsplikten etter energiloven ikke er brutt.

Les også:

Statoil vurderer å bygge havvindpark i Danmark

AMS kan redusere forbruk, men tariffsystemet er for komplisert  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.