Nye forsinkelser for Airbus' "superjumbo"

Airbus A380 på OSL-visitt i november 2007. (Bilde: Leif Hamnes)
Airbus A380 på OSL-visitt i november 2007. (Bilde: Leif Hamnes)
Det første A380-flyet er testet i vinterkulde før. I fjor var det i Canada under temperaturer på -29 grader celcius. (Bilde: Airbus)
Airbus skal også få sin "miljø-jumbo". De skal være noen dager unna en testflyging med et A380 med alternativt drivstoff. (Bilde: AHMED JADALLAH )
Tester: Airbus var i juni 2006 inne i sluttfasen av testprogrammet til A380. Ifølge flyprodusenten går alt etter planen. (Bilde: Airbus)
Tirsdag 18. januar 2005 ble verdens største fly - A380 -avduket på flyplassen i Toulouse. (Bilde: AIRBUS)
Airbus A380 ble offisielt avduket tirsdag 18. januar 2005. Da var det allerede kommet bestilling på 149 fly, derav 15 til "budfirmaer". (Bilde: Airbus)
Kvalitetsproblemer ved enkelte av delene til flytypen gjør det umulig å holde det planlagte produksjonstempoet.

Flyselskapenes krav til innredning har også gjort produksjonen vanskeligere enn antatt, opplyste Airbus-morselskapet EADS tirsdag. Derfor vil bare 12 av de 13 flyene som skulle leveres i år, bli ferdige før årsskiftet, og neste år blir 21 fly ferdigstilt i stedet for 25.

Treg seriestart

Den europeiske flyfabrikken sliter med overgangen fra bygging av prototyper av A380 til serieproduksjon. Serieproduksjonen har vist seg å være mer tid- og ressurskrevende enn tidligere antatt, het det i tirsdagens kunngjøring fra EADS.

Det er fjerde gangen EADS varsler forsinkelser i A380-produksjonen.

Se også: BILDESERIE: Airbus A380 i NorgeIkke uventet

– Dette kommer ikke som noen stor overraskelse, de økonomiske følgene for selskapet blir neppe store men det er vanskelig å si noe sikkert, sier finansanalytiker Stefan Halter til nyhetsbyrået Reuters.

A380 er verdens største passasjerfly og kan romme 525 passasjerer fordelt på to dekk.

Levert fire

Fire fly av typen er hittil levert til selskapet Singapore Airlines, 17 er nå under bygging.

Aabiske Emirates har bestilt hele 58 «superjumboer». (©NTB)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå