NETTARKIV

Nye eiere vil inn i kraftbransjen

OPPKJØP: KLP kjøper 15 prosent av Salten Kraftsamband. Kjøpesummen er på over en halv milliard kroner.
OPPKJØP: KLP kjøper 15 prosent av Salten Kraftsamband. Kjøpesummen er på over en halv milliard kroner. Bilde: Wikimedia Commons
Camilla Aadland
16. juni 2010 - 12:51

Tidligere i år ville Kommunal Landspensjonskasse (KLP) kjøpe seg inn i Energiselskapet Buskerud for en milliard kroner. Men den ene av to eiere, Buskerud fylkeskommune, satte foten ned for oppkjøpet.

Nå prøver KLP seg igjen. Denne gangen vil pensjonsselskapet bruke en halv milliard kroner på å kjøpe 15 prosent av Salten kraftsamband (SKS).

– Investeringer i kraftproduksjon og nett representerer aktiva som passer oss som langsiktige investorer av pensjonsmidler godt, sier direktør Harald Koch-Hagen i KLP til Teknisk Ukeblad.

– Hvorfor akkurat Salten kraftsamband?

– Det er ikke hver dag det er transaksjoner i dette markedet. Vi prøvde oss på Energiselskapet Buskerud, men ble stoppet. Vi må benytte oss av de mulighetene som kommer, sier Koch-Hagen.Ny trend

Han håper at denne transaksjonen ikke blir stoppet, men er ikke sikker.

– Det kan vi aldri vite hundre prosent. Det finnes forkjøpsrett hos eksisterende aksjonærer, det er vanskelig å si om noen av dem vil benytte seg av den, sier direktøren.

Også Storebrand har signalisert at selskapet er klar for å investere i kraftsektoren. Livselskapet har allerede sett på enkeltinvesteringer på opptil en milliard kroner, ifølge Dagens Næringsliv.

Koch-Hagen tror denne typen investeringer kan være en ny trend i kraftbransjen.

– Jeg tror flere enn KLP kan være interessert i tilsvarende. Det er et stort investeringsbehov i bransjen, sier han.

– Men samtidig er det skepsis til private eiere i bransjen?

– Det er nok enkelte som er skeptiske. Jeg har inntrykk av at det var grunnen til at vi ble stoppet i Energiselskapet Buskerud. Noen av eierne var negative, sier Koch-Hagen.Nye investeringer

Nordkraft Produksjon AS får 561 millioner kroner for aksjene som de selger til KLP. Selskapet, som holder til i Narvik, vil bruke pengene på å investere i ny fornybar energi.

– Når Nordkraft nå selger seg ut av SKS er vi svært tilfreds med at KLP som ny eier har et uttalt langsiktig eierperspektiv, og vi tror eierskiftet vil bidra til en fortsatt positiv utvikling for SKS, sier adm. dir Klaus Hvassing i Nordkraft AS i en pressemelding.

Konsernsjef Leif Finsveen i SKS vil ikke si så mye om hva oppkjøpet kommer til å bety for SKS.

– Tror du dette kan innebære endringer for driften av SKS?

– Dette er helt nytt for oss og jeg kjenner ikke tankene til den eventuelle nye eieren. Vi må få mer kunnskap om dette, sier Finnsveen.

Han ser ikke bort ifra at oppkjøpet kan representere en ny trend i kraftbransjen.

– KLP prøvde jo nylig å kjøpe Buskerud kraftselskap, men måtte snu i døren. Det kan tyde på at dette er en trend, sier han.

Samtykke til oppkjøp skal gis av styret innen to måneder.

– De øvrige eierne er interessert i å vite hva KLP mener. VI har så vidt startet den prosessen, sier konsernsjefen.

De øvrige eierne i Salten Kraftsamband er Bodø kommune, Dong Energy Power, Fauske kommune og Sjøfossen Energi.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.