BYGG

Nye bygg = energiverstinger

ENERGISLUKERE: Store fasjonable kontorbygg bruker stadig mer energi. Med glassfasader kan bruke opptil tre ganger så mye energi som nødvendig.
ENERGISLUKERE: Store fasjonable kontorbygg bruker stadig mer energi. Med glassfasader kan bruke opptil tre ganger så mye energi som nødvendig. Bilde: Per Erlien Dalløkken
Jannicke Nilsen
1. des. 2008 - 08:58

Enovas byggstatistikk for 2007 viser en lite miljøvennlig utvikling i byggebransjen.

Må skjerpe kravene

Rapporter fra 2401 ulike bygninger viser en nedslående utvikling, melder Dagsavisen:

  • Energibruken i boligblokker økte med 8,5 prosent fra 2006 til 2007.
  • I bygninger for religiøse aktiviteter økte energibruken med 1,9 prosent i samme periode.
  • For hoteller og forretningsbygg var veksten på henholdsvis 0,7 og 0,3 prosent.

- Nå må det bli slutt på at arkitekter og utbyggere ikke tenker energisparing når de bygger nytt. Myndighetene må skjerpe kravene til energibruk og kontrollen av energieffektiviserende tiltak, sier Ane T. Brunvoll, leder av klima- og energiavdelingen i Bellona.

Mot utviklingen

Utviklingen i de omtalte byggene er stikk i strid med hva som skjer i andre typer bygninger. I fengslene har energibruken gått ned med hele 19,9 prosent i samme periode. Kulturhus kuttet forbruket med 11 prosent, mens universiteter og høyskoler brukte 10.5 prosent mindre energi i fjor enn i 2006.

Samlet sett har energibruken gått ned med 2,3 prosent, ikke minst takket være kutt i kommunale bygg som skoler og sykehjem.

Verstingene

Statistikken viser også at det er de nyeste kontorbyggene som bruker mest energi. Nesten hundre prosent av disse byggene har kun elektrisk oppvarming, og i fjor hadde byggene et forbruk på hele 425 kWh per kvadratmeter.

Til sammenligning bruke skolebyggene bare 179 kWh per kvadratmeter.Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.