ENERGI

Nye Bjølvo i drift

Utbyggingen av verket tok til for rundt tre år siden. Etter vannfylling av trykksjakt og tilløpstunnel, ble verket satt i prøvedrift 29. oktober.

- Prøvedriften har gått som normalt. Det har vært noen stopp underveis når enten vi eller leverandørene har oppdaget noe som må justeres, sier prosjektleder Johannes Hope i Statkraft. Det nye verket ligger i Ålvik i Kvam kommune.

Hittil er det produsert noen tusen megawattimer fra verket som er levert ut på den nye 132 kV kraftledningen som er bygd i forbindelse med utbyggingen av verket.

- Linjen på rundt 18 km er bygd av BKK og inngår som en del av deres regionalnett i området, sier Hope

Ny kraft

Det nye verket erstatter Bjølvo kraftverk som ble satt i drift i 1918. I den nye kraftstasjonen vil vannkraftpotensialet bli utnyttet rundt 20 prosent bedre enn i dag, og er et godt eksempel på at gamle kraftverk kan opprustes og utvides med betydelige energigevinster. Utbyggingen gir rundt 65 GWh ny kraft.

Det nye verket ble bygd fordi de smisveiste rørene i det gamle verket ble pålagt skiftet ut av NVE innen 2005. En gutredning av det gamle verket som var blitt utbygd en rekke ganger siden starten, viste at mange vitale komponenter var preget av alderen.

Modernisering og utskifting var derfor nødvendig. Utredningen viste også at det var mulig ved relativt små endringer i nedslagsfeltet å øke kraftproduksjonen. Bygging av et helt nytt verk viste seg å være det mest lønnsomme alternativet. I alt har prosjektet en kostnadsramme på i underkant av 500 mill. kroner.

Hektisk

Anleggsarbeidene tok til i oktober i 2000 og har pågått i rundt tre år.

- Spesielt det siste året har vært meget hektisk, opplyser Hope. Det har vært mange både innenlandske og utenlandske aktører i forbindelse med montasjen av alt utstyret .

- At mange leverandører er inne i bildet, krever større innsats av byggherren, mener Hope. At hovedleverandørene også bruker stadig flere underleverandører, setter større samordningskrav til prosjektledelsen.

- Noen direkte problemer har det ikke vært, men all koordineringen har krevd stor arbeidsinnsats, sier prosjektlederen.

To aggregater

Kraftverket har to aggregater, ett på 90 MW og ett på 9,2 MW. Det minste aggregatet skyldes at kraftverket er kjølevannskilde til smelteverket. Det gir også tilskudd til drikkevannforsyningen til Ålvik. Det var derfor lønnsomt å installere det lille aggregatet når det store står fremfor å tappe vannet forbi.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.