BYGG

Nybygg sluker strøm

Glassfasade, vinduer, Oslo bygning
Glassfasade, vinduer, Oslo bygning Bilde: Atle Abelsen
Mona Strande
23. okt. 2007 - 07:55

Energibruken er ikke redusert med 20 prosent, men har istedet økt med mellom 20 og 40 prosent.

Verst er det for nybygg med store glass- og vindusflater, viser en ny Enova-rapport, og som Teknisk Ukeblad har tatt opp tidligere.

Nedprioriteres

For kontor- og hotellbygg er økningen i gjennomsnitt 20 prosent, mens helt nye bygg har en økning i energiforbruket på opp til 40 prosent. Rapporten tar for seg målinger fra snaut 3000 bygninger, eller rundt 10 prosent av alle næringsbygg i Norge.

- Vi har respekt for at god design betyr mye, men mange pene bygg er lite klimavennlige. Det er et stort sprang fra det arkitektene leverer i dag, til at vi blir fornøyde. Dessverre blir energieffektivitet i altfor liten grad prioritert, sier Frode Olav Gjerstad i Enova til Aftenposten.

Fasaden har skylda

Enova påpeker at teknologien er blitt kraftig forbedret de siste årene, blant annet på vinduer, belysning og isolasjon. Men det hjelper ikke når "alle" bygg skal ha store glass- og vindusfasader.

- Når nesten hele fasaden består av glass, er det svært vanskelig å regulere inneklimaet. Om sommeren slipper det inn for mye varme, og klimaanlegget må kjøres på fullt for å fjerne varmen. Om vinteren mister man mye varme, og da øker oppvarmingsbehovet. Selv de beste vinduer er elendige sammenlignet med en godt isolert yttervegg. Resultatet er mye høyere energiforbruk, sier Gjerstad.

Mer komfort

Forskningsleder ved SINTEF Byggforsk, Marit Thyholt, sier til Aftenposten at en annen årsak kan være økt energibruk til belysning og utstyr, og høyere komfortkrav fra brukerne.Statistikk fra 2006 viser at energibruken i gjennomsnitt ligger på 278 kWh/m 2 oppvarmet areal. Kontorbygg hadde i gjennomsnitt et energiforbruk på 283 kWh/m 2, en økning på rundt 20 prosent i forhold til et tiår tidligere. Helt nye kontorbygg har imidlertid et energiforbruk på 300-325 kWh/m 2.

Les også:

Strengere energikrav for bygg

Bygninger kan løse energiproblem

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.