BRUER

Nybrua over Panamakanalen har like langt hovedspenn som Skarnsundbrua

Og i tillegg setter Atlantic Brigde verdensrekord i seilingshøyde for skråkabelbru over båttrafikk.

2. august ble Atlantic Bridge over Panamakanalen åpnet.
2. august ble Atlantic Bridge over Panamakanalen åpnet. Foto: Ivan Pisarenko/AFP/Scanpix
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
8. aug. 2019 - 05:00

Skråstagbrua med en totallengde på 4,6 kilometer ble offisielt åpnet 2.august, og er den tredje brua over Panamakanalen. Brua er bygget for å bedre forbindelsene ved byen Colón, som ligger ved utløpet til Atlanterhavet i nordenden av kanalen.

Brua har to tårn med 210 meters høyde, den har to kjørebaner med to felt i hver retning, og samlet bredde på 75 meter.

Entreprenør har vært franske Vinci, som fikk oppdraget i 2012 til en kontraktssum på 366 millioner dollar, eller rundt 3,5 milliarder norske kroner.

Skråkabelbrua har en samlet lengde på nesten fem kilometer, og et hovedspenn på 530 meter. <i>Foto:  Ivan Pisarenko/AFP/Scanpix</i>
Skråkabelbrua har en samlet lengde på nesten fem kilometer, og et hovedspenn på 530 meter. Foto:  Ivan Pisarenko/AFP/Scanpix

Panamakanalen sto ferdig i 1914 for å gi en snarvei for båttrafikkken mellom Atlanterhavet og Stillehavet. I 2016 ble den utvidet for å takle enda større skip. Dette er bakgrunnen for at  Atlantic Brigde har en seilingshøyde på hele 75 meter. Dermed setter den verdensrekord i seilingshøyde for en skråkabelbru som går over båttrafikk.

The Atlantic Bridge har et hovedspenn på 530 meter, som er nøyaktig like langt som Skarnsundbrua i Nord-Trøndelag. Den norske brua var skråkabelbrua med verdens lengste spenn fra den stod ferdig i 1991 til Pont de Normandie ble åpnet i Frankrike i 1995.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.