DATATELE

Ny vurdering av SAS-saken

TERRORTILTAK: Som nok et tiltak mot terror, ønsker SAS at fingeravtrykkene til de som sjekker inn bagasje skal sjekkes - og kontrolleres på nytt når passasjerene går ombord i flyet.
TERRORTILTAK: Som nok et tiltak mot terror, ønsker SAS at fingeravtrykkene til de som sjekker inn bagasje skal sjekkes - og kontrolleres på nytt når passasjerene går ombord i flyet. Bilde: Tommy Säfström / SAS
Mona Strande
15. mars 2007 - 09:30

- Nå har jeg fått saken inn på min pult igjen, og jeg skal se på den på nytt så fort som mulig, sier seniorrådgiver Astrid Flesland i Datatilsynet.

Innviklet sak

I fjor hindret Datatilsynet SAS Braathens i å bruke fingeravtrykk for å kontrollere at passasjerer som sjekker inn bagasje er de samme som går ombord på flyet.

Datatilsynet viste til §12 i Personopplysningsloven, om bruk av personnummer og "andre entydige identifikasjonsmidler", når de avviste søknaden.

Vrien paragraf

Mandag ble det imidlertid klart at Personvernnemnda, som er Datatilsynets klageorgan, gir ESSO lov til å bruke fingeravtrykk som adgangskontroll til sine tankanlegg.

Noe av årsaken til at nemnda gir ESSO tillatelse, er at de registrerer så få punkter fra fingeravtrykket at det ikke blir mulig "å etablere noen en-til-en-relasjon" mellom personen og avtrykket som registreres.

Personvernnemnda mener rett og slett at §12 ikke kan regulere slike saker som dette, og det gir nytt håp til SAS Braathens.

Nytt utgangspunkt

- Vårt utgangspunkt var at §12 stenger for en hver bruk av fingeravtrykk. Det har Personvernnemnda nå sagt at den ikke gjør, sier Flesland.

- Det vi må se på nå er om SAS da oppfyller kravene, siden de sist ble stoppet på grunn av vårt prinsippielle utgangspunkt, sier hun.

- Punkter ingen betydning

I ESSO-saken kan det virke som om antall punkter som registreres fra fingeravtrykket fikk betydning. ESSO vil registrere syv punkter, mens SAS har spurt om tillatelse til å bruke 20.

Dersom SAS får avslag med bruk av 20 punkter, kan det likevel være en mulighet for at de får gjennomslag dersom de reduserer punktene. Det er imidlertid ikke Datatilsynets syn.

- Jeg ser ikke at 20 punkter sammenlignet med syv skal ha noen juridisk betydning, men jeg må forhøre meg for å finne ut om det har noen betydning teknisk, sier Flesland.

Nytt håp for SAS

Sikkerhetssjef Bjørn Tvete-Berger i SAS Braathens håper Datatilsynets nye gjennomgang vil føre med seg et nytt resultat.

- Vi er galde for at de tar saken til ny vurdering, sier han.

Datatilsynet skal se på saken de neste ukene.

- Vi har ingen interesse av å drøye denne saken, sier seniorrådgiver Flesland.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.