KLIMA

Ny vulkanfare på Island – Grindavik evakueres igjen

Innbyggerne i småbyen Grindavik på Island må evakueres igjen på grunn av fare for et nytt vulkanutbrudd.

Lavaområdet som har oppstått i forbindelse med den seneste vulkanske aktiviteten kan skimtes i bakgrunnen av Grindavik på halvøya Reykjanes. Bildet er tatt 21. desember i fjor.
Lavaområdet som har oppstått i forbindelse med den seneste vulkanske aktiviteten kan skimtes i bakgrunnen av Grindavik på halvøya Reykjanes. Bildet er tatt 21. desember i fjor. Foto: Marco Di Marco
14. jan. 2024 - 01:02

Myndighetene har gitt alle de om lag 4000 innbyggerne beskjed om at de må forlate byen innen mandag kveld.

Etter klokka 19 lokal tid mandag blir det forbudt å oppholde seg i byen. Forbudet gjelder i tre uker, opplyser politiet.

Kringkasteren RUV melder at det er større risiko for sprekker og uventede sprekkåpninger i Grindavik enn tidligere. Innbyggerne anbefales å ikke oppholde seg i byen de neste dagene, selv om fristen til å evakuere er satt til mandag kveld.

10. november ble alle innbyggerne i den lille byen på Reykjaneshalvøya vest på Island evakuert etter en rekke jordskjelv som etterlot store sprekker og åpninger i jordskorpen.

Jordskjelvene var et varsel om et forestående vulkanutbrudd, og det inntraff 18. desember. Lavaen fra vulkanutbruddet nådde imidlertid ikke fram til Grindavik.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.