NATURVITENSKAP

Ny viten om Sola

MEST POPULÆRT: Dette bildet har fått flest stemmer på Sohos nettside som det beste bildet av Sola. Det viser tre forskjellige EIT-bølgelengder med fargesymbolene blå, gul og rød.
MEST POPULÆRT: Dette bildet har fått flest stemmer på Sohos nettside som det beste bildet av Sola. Det viser tre forskjellige EIT-bølgelengder med fargesymbolene blå, gul og rød.Bilde: Soho

Dette er Soho

* Verdens mest produktive solteleskop som ble skutt opp 2. desember 1995.

* Hver dag tar Soho tusenvis av bilder av Sola. Instrumentene i satellitten kan «se» hva som foregår på baksiden av Sola, og de «hører» den dype brummingen inni Sola.

* Soho har ført til oppdagelse av 1000 kometer. 2300 vitenskapelige artikler er skrevet med bakgrunn i satellitten.

* Soho er et felles forskningsprosjekt mellom den europeiske romorganisasjonen Esaog amerikanernes Nasa.

* Soho er sikret drift ut 2007, men det finnes planer om å forlenge driften i ytterligere fem år.

* Teleskopet ble bygget i Europa og skutt opp med en amerikansk rakett. Den daglige driften foregår ved kommandosenteret i Washington.

Kilde: www.romsenter.no, Soho, NASA

Norge langt framme

* Norske forskere har vært viktige ved flere av de sentrale vitenskapelige prosjektene på Soho.

* Norsk industri har levert varer og tjenester til Soho for over 80 millioner kroner.

* Ingeniørene bak Soho høster lovord fordi de klarte å sette sammen en av de mest robuste og slitesterke satellittene som noen gang har sett lyset.

Solteleskopet Soho feiret nylig ti år. Teleskopet har fascinert forskere i lang tid.

– Det er ingen overdrivelse å si at Soho har revolusjonert vår forståelse av Sola. De fleste lærebøker om vår livgivende stjerne må skrives om, sier seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter. Han har vært nestleder for Soho-prosjektet, som blir styrt fra Washington.Varsler gassutbrudd

– Når gass fra Sola slynges millioner av kilometer ut i rommet, merker vi det på Jorda. Nordlyset blir flottere og satellittene kan bli slått helt ut. Strømmen kan forsvinne og duene finner ikke veien hjem, forklarer Brekke. Solforskeren har gitt Teknisk Ukeblad tillatelse til å trykke noen av de flotteste bildene fra Soho-satellitten i forbindelse med tiårsjubileet.

Observasjonene fra Soho setter forskerne i stand til å varsle gassutbruddene før de når Jorda.

– Med Soho kommer vi nesten skremmende nær Sola og de voldsomme utbruddene fra overflaten. Det er umulig å ikke bli fascinert av hvordan Sola hele tiden påvirker vårt teknologibaserte samfunn, sier Brekke. Det tar et par dager før partiklene i gassutbruddene fra Sola når fram til Jorda. Dette er tidsnok til å beskytte sårbar elektronikk.Kreftfarlig

Men foreløpig kan ikke solforskerne varsle røntgen- og UV-strålingen som når Jorda bare åtte minutter etter utbruddet på Sola. De kan heller ikke varsle den ladde skuren av kreftfremkallende protoner som av og til følger i kjølvannet av enkelte solstormer, skriver Brekke i en oppsummering i forbindelse med tiårsmarkeringen.

En av de viktigste opgavene for solforskerne fremover blir å forstå prosessene på Sola så godt at de kan varsle de tidlige fasene av en solstorm. For astronauter på vei til Månen eller Mars kan dette bety liv eller død. Kreftfaren ved enkelte solstormer er rekordhøy, og en tidlig varsling betyr at astronautene kan komme seg i sikkerhet før partiklene treffer dem.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.