ENERGI

Ny viten om algevekst

27. okt. 2000 - 03:21

Høy algevekst i vassdrag skyldes ikke bare utslipp av næringssalter. Pyretroider, som er et vanlig middel for bekjempelse av insekter i landbruket, kan gi samme effekt,. Dette viser forskning ved universitetet i Lund.

Pyretroider virker ikke i seg selv som gjødsel for algene, men midlet skaper en ubalanse i naturen ved å utrydde småkryp effektivt. Dermed forsvinner algenes naturlige fiender, og plantene får bre seg, skriver det svenske fagbladet Ny Teknik.

I fjor ble det solgt 2511 kilo pyretroider i Norge. Terje Haraldsen, faggruppeleder for økotoksikologi i Statens landbrukstilsyn, er overrasket over advarselen mot pyretroider. – Vi vil gjerne se nærmere på forskningsmaterialet fra Lund-universitetet, sier Haraldsen til Teknisk Ukeblad.

Gjenskapt økosystem

Forsøkene ved Lund Universitet har pågått i tre år. Per Woin, dosent i økotoksikologi, har bygd opp vannsamfunn i seks store plastbaljer ved å hente sediment fra en innsjø i nærheten av Lund. Fra samme innsjø har Woin også hentet vann med smådyr og vekster, slik at et helt økosystem er gjenskapt i baljene.

Deretter har han simulert avrenning fra åker til vannet. I baljene, som fikk tilsetning av pyretroider, vokste algene betydelig, mens nesten alle andre organismer forsvant. I de øvrige baljene holdt vannet seg klart og rent, med et myldrende dyre- og planteliv.

Langvarige virkninger

– Selv om kjemikaliene er kortlivede og raskt brytes ned, kan de gi langvarige virkninger, kanskje irreversible. De kan forstyrre hele økosystemet både direkte og indirekte, slik at det har vanskelig for å hente seg opp igjen, sier Woin til Ny Teknik.

I forsøket har han benyttet fenvalerat, som er et vanlig pyretroid. Algene som fikk stimulert vekst, var av typen anabena. En annen alge, microcystis, fikk derimot redusert vekst av insektmidlet.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.