ARKIVNYHETER

Ny vindturbin til Havøygavlen

Havøygavlen vindkraftpark i Finnmark.
Havøygavlen vindkraftpark i Finnmark.Bilde: Anders J. Steensen

Statoil ASA ved selskapet Arctic Wind AS skal teste ut den girløse vindturbinen fra Siemens i vindparken på Havøygavlen i Finnmark. Målsettingen er å se om girløse vindturbiner gir lavere drift og vedlikeholdskostnader enn dagens teknologi. Siemens regner med at de nye vindturbinene er 20 prosent rimeligere å drive.

Statoil gjennomfører forsøket som skal vare i 17 000 timer, eller to år, for å finne rimeligere alternativer til vindturbiner som skal monteres til havs. – Dersom en offshore vindturbin svikter, er det mange faktorer som gjør at en får økt nedetid sett i forhold til en landbasert turbin, forklarer driftsleder for vindenergi i Statoil, Sverre Trollnes.

Havøygavlen er verdens nordligste vindpark. Den er opprinnelig bygget ut av Norsk Hydro, men ble overført til Statoil ved fusjonen i 2007. Det har vært store driftsproblemer knyttet til vindparken, blant annet har en vindturbin blåst ned. Årsaken er plasseringen av vindturbinene som har vært uheldig, fordi de har vært utsatt for sterke vertikale vinder, noe som blant annet har medført skader på trustlager og rotorblader. Gjennomsnittlig vindstyrke er på ni meter per sekund.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.