SAMFUNN

Ny vekst i Europa-forskning

28. juni 2001 - 13:02

Eureka-samarbeidet, det europeiske nettverket for å stimulere til innovativt samarbeid og teknologiutvikling mellom bedrifter og institusjoner fra minst to medlemsland, er på vei opp av bølgedalen.

Under det spanske formannskapet, som ble avsluttet på en ministerkonferanse i Madrid onsdag og torsdag, kom det frem at prosjektporteføljen igjen vokser. 192 nye prosjekter er lansert i løpet av det siste året, som er 20 prosent mer enn de senere årene.

Norske bedrifter deltar i 20 av de nye prosjektene. Det er ny rekord og den norske eurekakoordinatoren, Bjørn Henriksen, sier seg meget godt fornøyd.

– Norge er blant de seks medlemslandene som tar initiativ til og initierer flest nye prosjekter. Av de 20 er 11 norske initiativ, sier Henriksen.

De 20 nye prosjektene med norsk deltakelse dekker et bredt spekter fra medisin, informasjonsteknologi, bioteknologi, kjøtt, prosessindustri og transport.

I en gruppe på totalt 29 medlemsland, pluss EU, er det en god attest å ha med seg. Derimot er Henriksen ikke like begeistret over at Norge ikke møtes med den samme interessen blant de større medlemslandene som vår faktiske aktivitet tilsier.

– Vi må hele tiden følge med, det er ikke gitt at vi informeres eller inviteres til deltakelse like mye som for eksempel Sverige gjør, sier Henriksen, med et lite hjertesukk over at Norge er et lite utenforland.

Høy verdi

Totalt er det satt i gang 1920 prosjekter i Eurekas sekstenårige historie med en verdi på 20 mrd.€ . Disse har involvert mer enn 700 bedrifter og 300 universiteter, forskningsinstitutter og offentlige institusjoner.

Spania brukte sitt formannskap til å innføre krav til at sekretariatene i medlemslandene skulle initiere et minimum antall nye prosjekter.

Spanias forsøk på å gjøre Eurekasekretariatet i Brüssel til et slags kontaktbyrå mellom innovativ småindustri og venturefond, ble derimot avvist.

Større suksess har Spania hatt med sin strategi for å flytte tyngdepunktet av prosjekter fra tradisjonell industri over mot næringsmiddelindustrien og servicesektoren.

– Mens servicesektoren står for 70 prosent av verdiskapningen i Europa er ikke mer enn 30 prosent av Eurekaprosjektene knyttet til servicesektoren, sa den spanske Eurekakoordinatoren Fransisco Castro på en pressekonferanse.

Holdningsendring

Bjørn Henriksen forklarer økningen i Norsk deltakelse med en holdningsendring i forskningsrådet.

– En telling i 1999 viste at av samtlige FoU-prosjekter med støtte fra området industri og energi i Forskningsrådet hadde mindre enn en femtedel deltakere fra andre land.

Henriksen sier at med tanke på hvor åpen norsk økonomi er, og hvor avhengig Norge er av å importere teknologi, må norsk industriell FoU bli mer internasjonalt orientert.

– Målet er å øke andelen internasjonale prosjekter til halvparten.

Det vil Henriksen oppnå blant annet ved å bruke en egen budsjettpost til å støtte Eurekaprosjekter.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Prosjekter som kvalifiserer til støtte fra Forskningsrådets forskjellige programmer, vil kunne få hele støtten fra denne budsjettposten første år. For alle som søker Forskningsrådet om støtte, vil det være en ekstra bonus å ha en utenlandsk parter, sier Henriksen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.