NYHETER

Ny utsettelse for Molvikhammartunnelen

Åpningen av Molvikhammartunnelen i Nordland er utsatt nok en gang. En stund så det ut til at den kunne tas i bruk i november. Nå er det tvilsomt om det blir snorklipping på denne siden av årsskiftet. 

Den stiplete blå linjen på vestsiden av fjorden markerer Molvikhammartunnelen. Forhåpentligvis kan trafikantene ta den i bruk før vinteren er over. (Ill.: Statens vegvesen)
Den stiplete blå linjen på vestsiden av fjorden markerer Molvikhammartunnelen. Forhåpentligvis kan trafikantene ta den i bruk før vinteren er over. (Ill.: Statens vegvesen)
7. nov. 2013 - 09:09

Molvikhammartunnelen er en 2,7 km lang rassikringstunnel på fylkesveg 76 i Brønnøy kommune. Da drivingen ble utlyst i oktober 2010, tok Vegvesenet sikte på åpning i desember 2012. Allerede den gangen var man klar over at det var kvikkleire øst for tunneltraséen, men omfanget viste seg å være atskillig større en man regnet med.

Problemene førte til omprosjektering, og snorklippingen ble utsatt til august/september i år. Den planen holdt heller ikke. Inntil nylig tok man sikte på åpning i november, men nå er det klart at heller ikke det går.

Kvikkleiren kaster fortsatt skygger over prosjektet. Da omfanget av kvikkleire ble klarlagt, ble tunneltraséen justert og østre portal ble forlenget med ca. 40 meter. Det førte til at et teknisk bygg måtte flyttes. Dette har igjen fått konsekvenser for innholdet i bygget, blant annet måtte tavler bygges om. De nye tavlene er ennå ikke klare.

Når tavlene er på plass, må det elektriske anlegget kontrolleres. Først skal entreprenøren kontrollere sitt eget arbeid. Den videre prosedyren har navn som minner om engelsk stammespråk. Først kommer SAT (Site Acceptance Testing). Det er en byggherrestyrt test som også entreprenøren deltar i. Deretter følger UAT (User Acceptance Testing). Da skal redningspersonell, vedlikeholdspersonell og folk fra vegavdelingen og vegtrafikksentralen gjennomgå anlegget og gjøre seg kjent med det. Den siste testen tar to uker - hvis det ikke blir funnet feil.

Når bilistene kan ferdes trygt på fylkesveg 76, er det foreløpig ingen som kan si. Hvis alt går på skinner heretter, kan åpningen finne sted i 2013, men regional sikkerhetskontrollør i Vegvesenet, Christian Høydal Forsmo har liten tro på det.

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.