NYHETER

Ny utlysning for Torggata

Oslo Vei rakk bare å sette gravemaskinen i asfalten i Torggata i Oslo før konkursen. Nå er oppdraget utlyst på nytt. De som vil oppgradere Torggata, må gi anbud innen 6. februar.|

Fortauene i Torggata brukes flittig, men de er ikke særlig innbydende. Høsten neste år blir forholdene mye bedre for fotgjengere. (Foto: Anders Haakonsen)
Fortauene i Torggata brukes flittig, men de er ikke særlig innbydende. Høsten neste år blir forholdene mye bedre for fotgjengere. (Foto: Anders Haakonsen)
21. jan. 2013 - 14:32

Oppdraget består i å gi en del av Torggata ny overflate. Den består dels av granitt og dels av brostein. Dessuten skal fortauene blir bredere. Gata blir stengt for gjennomkjøring i framtida.

Den første oppgaven blir å fjerne en betongplate som ligger under asfalten på hele strekningen, som er 400 meter lang og går mellom Youngstorget og Hausmanns gate. Platen er 30 cm tykk og opptil 7 meter bred. Den ble støpt av okkupasjonsmakten under krigen, trolig for at gata skulle tåle belastningen av stridsvogner.

 

Såvidt i gang

I fjor høst fikk Oslo Vei kontrakten på oppdraget, som var verd 22,2 millioner kroner. Kort tid etterpå gikk selskapet konkurs. Det eneste man rakk å fullføre, var prøvegraving. Det ble gravd på 11 punkter.

Hensikten var å måle inn det som ligger under asfalten. Der er det ikke bare en betongplate. Under den går det en kulvert, dessuten er det kabelkanaler og kjellere som stikker ut under under fortauene, også kalt areaer. Målepunktene er nå reasfaltert.

 

Innen høsten 2014

Å fjerne betongplaten blir ikke billig, men det er nødvendig. Det enkleste hadde vært å legge det nye dekket oppå platen, men det går ikke. Da ville gatenivået bli hevet. Det er uakseptabelt både fordi fasadene i Torggata er bevaringsverdige i følge byantikvaren, og fordi gatenivået hadde kommet høyere i Torggata enn i sidegatene. Prøvegravingen avslørte at betongplaten kan bli liggende på en del av strekningen.

Prosjekteringen er utført av Sweco. Høsten neste år skal jobben være fullført. Da har det ene fortauet i Torggata blitt fem meter bredt og det andre tre meter.  I det bredeste fortauet blir det møblerte soner og lommer for levering av varer. Mellom fortauene blir det et fire meter bredt areal for syklende og kjørende.

 

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.