KRAFT

Ny type solceller kan forlenge batterilevetiden på telefoner

Nøkkelordet er galliumarsenid.

Kan lade dingsene: En bakside utstyrt med en nye fleksibel GaAs solcelle kan forlenge batterilevetiden til mobiler og nettbrett betydelig.
Kan lade dingsene: En bakside utstyrt med en nye fleksibel GaAs solcelle kan forlenge batterilevetiden til mobiler og nettbrett betydelig. Bilde: Alta Devices
13. mars 2013 - 19:03

Det skal mer energi til for å drive moderne smarttelefoner enn det solceller kan levere. Men de kan brukes til å forlenge batterilevetiden - betydelig.

Det tror det amerikanske selskapet Alta Devices, som mener fremtidens mobiler og nettbrett kan få en ny type solceller bakt inn i baksiden.

Galliumarsenid

Det er ikke mye areal tilgjengelig på baksiden av en mobiltelefon. Derfor må solceller ha svært gode strømgenererende egenskaper. Det har ikke den vanlige typen som er basert på silisium. De trenger mye større areal enn et baklokk om det skal bli tilstrekkelig med strøm.

Det Alta Devices har gjort er å ta utgangspunkt i en solcelletype som brukes i rommet til å forsyne satellitter med strøm. Her bruker man en teknologi basert på GaAs – galliumarsenid.

Slike solpaneler koster 10 til 100 ganger mer enn silisiumbaserte, men det betyr ingen ting i slike anvendelser.

I tillegg til prisen har et av problemene med GaAs har de vært helt stive, siden de er saget ut av krystaller. Disse problemene mener Alta Devices de nå har løst. Ikke bare klarer de å lage GaAs-celler mye rimeligere, de har dessuten produsert fleksible celler som kan formes rundt baksiden av mobile enheter.

Les også: Nye solceller kan gi billigere strøm

Svært høy virkningsgrad

Et kjennetegn på solceller laget av GaAS er den høye virkningsgraden.

Alta Devices har fremstilt slike som fanger både en og to av lysets bølgelengder og lager strøm. De beste som fanger to har hatt en virkningsgrad på opptil 30,8 prosent.

Slik virkningsgrad måles når solen faller normalt inn på cellen under høy intensitet. Det skjer jo ikke alltid med en portabel enhet, selv om den legges i vinduskarmen. Derfor er det minst like viktig at solcellen også gir strøm under mindre optimale forhold.

I følge produsenten er GaAS-cellene 2,5 ganger bedre enn silisiumbaserte når solen står lavt på himmelen.

Håp i sikte

Summen av forbedringene er at den nye teknologien gir to til fire ganger så mye strøm under normale forhold som dagens celler per arealenhet.

Det vil ikke eliminere behovet for lading, men kan strekke batterilevetiden betydelig for de som er flinke til å la telefonen sole seg.

Les også:

Dette glasset produserer strøm

Slik skal elbilbatteriene bli bedre

Sikter mot silisiumrevolusjon  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.