BYGG

Ny type gips inn i byggkamp

Joachim Seehusen
28. mars 2007 - 07:05

Polymer

Polymerer er forbindelser av kjedeformete molekyler som er bygd opp av repeterende strukturer dannet av mindre molekyler. Polymerer kan være både naturlige og syntetiske.

En komposittplate der gipskjernen er armert med glassfiber og der overflaten er belagt, kan danke ut vanlig GU-gips.

Prøveproduksjon har pågått et drøyt halvår. Gyproc har i samarbeid med Skanska testet og evaluert det nye produktet.

Glasrock

Gyproc har tatt beslutningen om å bygge om produksjonslinjen i Fredrikstad til å kunne produsere Glasroc som det nye produktet kommer til å hete.

Skanska har allerede innført typeløsninger med Glasroc og tatt det nye produktet i bruk.

Prøveproduksjonen startet i fjor sommer. Ledelsen i Gyproc ønsker å presentre den nye platen for markedet i løpet av 2007.

Etter hva Teknisk Ukeblad forstår, har august vært nevnt, men ingen i ledelsen ønsker å bekrefte dette.GU-gips på vei ut

For Skanskas del startet det hele etter en regntung høst som ga store fuktskader i både Norge og Sverige. En intern gransking viste at det ofte var muggdannelse på GU-gips.

– Det var svakheter vi ikke kunne leve med, og vi startet først prøveimport fra USA, der søsterselskapet til Gyproc har glassfibergipsen i produksjon, sier Erling Thune-Holm i Skanska.

Utvikling

Alle boliger Skanska bygger i egen regi blir nå bygget med Glasroc. De nye platene blir brukt på yttervegg.

– Jeg tror GU-gips er på vei ut av markedet. Gips er ikke dårlig, men det er nå utviklet bedre materialer, sier Thune-Holm.

Monteringsproblem

Gunnar H. Humlekjær, administrerende direktør hos Gyproc i Fredrikstad forteller at hovedproblemet for tradisjonell GU-gips er at den ikke blir korrekt montert.

Humlekjær vil nødig ut med for mange detaljer før det nye produktet er offisielt lansert på markedet. Han bekrefter at det er investert noen tiltalls millioner i ombygging av produksjonslinjen, og at dette utelukkende var for å tilrettelegge for Glasroc.

Det var ingen behov for oppgradering av eksisterende produksjonslinje.

Fleksibel

Gyproc fortsetter produksjonen av tradisjonell GU-gips og standardgips.

– Det var en forutsetning for omleggingen at vi skal kunne skifte mellom produktene, bekrefter Humlekjær.

Siden den nye platen er fri for organisk materiale, skal faren for muggdannelse være fjernet.Lar seg ikke skremme

Konkurrenten Norgips lar seg ikke skremme av dette og fortsetter med sin GU-X-gips som hovedprodukt for yttervegger.

– Vi satser selvfølgelig på GU-X-gips, bekrefter produktsjef Terje Østhagen.

Han mener den uorganiske platen kun kamuflerer problemet og utsetter skadene noe.

– Fukten er jo der uansett, om den ikke skader platene, så går den inn i stenderverket på baksiden så lenge bygget ikke er oppført i henhold til god byggeskikk, sier Østhagen.

Tre mot stål

Han mener uorganiske plater kun har en hensikt under helt spesielle forhold eller om også resten av konstruksjonen er bygget med uorganisk materiale, for eksempel stål i stedet for tre.

– Hvis kundene vil ha, så har vi et tilsvarende produkt i vårt spekter, men vi har større tro på vår nyeste GU-X-plate der også kartongen på utsiden er impregnert, i tillegg til voksemulsjonen som er lagt på gipsen.

Fukt uansett

Thune-Holm mener dette er to forskjellige problemstillinger.

– I dag er det knapt mulig å montere gipsplater på store fasader uten at de blir utsatt for fukt i en eller annen form. Fukt i treverket er et annet problem som må håndteres for seg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.