DOKTORGRADER

Ny type fiberlasere

14. aug. 2001 - 08:44

DFB-fibelasere er en ny type lasere som er integrert i optiske fibre og har lav støy. De numeriske verktøy som Løvseth har utviklet og analysene som han har foretatt, kan få stor nytte i fremtidig design og karakterisering av DFB-fiberlasere, i både sensor- og telekommunikasjonssammenheng.

Foreslåtte nye distribuerte flerbølgelengde-sensorer kan gi en kombinert oppløsning i rom, og en målestørrelse som er bedre enn noen eksisterende fiberoptiske sensorløsninger, og kan få nytte blant annet innenfor medisin.

DFB-fiberlasere kan operere stabilt i en eller flere bølgelengder som kan settes med høy nøyaktighet over et stort intervall. DFB-fiberlasere er derfor attraktive som kilder for fiberoptiske telekommunikasjon eller sensorsystemer, eller de kan selv brukes som sensorelement.

Løvseth har analysert en- og flerbølgelasere i en omfattende numerisk modell, og funnet hvordan antall og utgangseffekt av forskjellige typer lasermodi påvirkes av en rekke forskjellige laserparametre og typiske produksjonsfeil. Operasjonen av både en- og flerbølgelengdelasere er videre simulert i en dynamisk modell, som for første gang tar hensyn til tidsvariasjoner til lasermediet på mikrometerskala, som viser seg å være svært viktige.

DFB-fiberlasere er også eksperimentelt undersøkt for sensoranvendelser. Nye DFB-fiberlasere er foreslått, blant annet spesielle flerbølgelengde lasere for distribuerte målinger med høy oppløsning.

Avhandlingen har tittelen Single and Multiple Wavelength DFB Fiber Laser (En- og flerbølgelengde DFB-fiberlasere). Den er utført ved Institutt for fysikalsk elektronikk, NTNU, med professor Kjell Bløtekjær som hovedveileder og dr.ing. Jon Thomas Kringlebotn som medveileder. Arbeidet er utført med støtte fra NFR, Torstein Erbos gavefond, Marie Bachkes Reiselegat for Ungdom og Høgskolefondet

Avhandlingen er innlevert til forsvar for graden dr.ing. Disputasen vil finne sted 17. august.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.