DOKTORGRADER

Ny teori om krystallisering

Dette kan få betydning for forståelsen av hvordan krystaller dannes og dermed bedre kontroll på prosessen. Økt innsikt i krystalliseringsprosessen kan gi store kostnadsbesparelser innen kjemi- og legemiddelindustrien.

Avhandlingen til Thore Jarle Sørensen viser at krystallmolekylene kan samle seg i løst sammensatte grupper før faste partikler krystalliserer ut fra væsker (på samme måte som at salt kan felle ut fra vann) eller at væsker deler seg i to faser (på samme måte som en olje/vann-separasjon).

Tolkningen av eksperimenter viser at disse gruppene (klusterne) er av to typer som kan eksistere side om side; den ene typen er fraktal og av størrelse to til noen hundre molekyler.

Disse har forbindelse med at væsker kan dele seg i to faser. Den andre typen grupper består av millioner av molekyler.

Sørensen har funnet at disse relativt store strukturene er forbundet med krystalliseringen, siden de vokser kontinuerlig helt til faste partikler krystalliserer ut fra væsken.

Avhandlingen har tittelen «Cluster Formation in Precrystalline Systems / Klusterdannelse i prekrystalline systemer».

Arbeidet er utført ved Institutt for kjemisk prosessteknologi, NTNU, med professor II Dick Malthe-Sørenssen som veileder. Arbeidet er finansiert av Norges forskningsråd i samarbeid med Amersham Health (nå G.E. Healthcare), Norsk Hydro, Borregaard, Dyno Industrier og Weifa.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.