SAMFERDSEL

Ny teknologi skal gjøre det lettere å holde fjelloverganger åpne

Frykter du stengte fjell­overganger i vinter? Smarte brøyte­stikker skal være løsningen.

Kolonnekjøring på riksvei 7 over Hardangervidda er et kjent fenomen. Smarte brøytestikker vil trolig gjøre det lettere å komme over vidda.
Kolonnekjøring på riksvei 7 over Hardangervidda er et kjent fenomen. Smarte brøytestikker vil trolig gjøre det lettere å komme over vidda. Arkivfoto: Kurt Skagen/ Statens vegvesen
8. sep. 2022 - 14:58

Dermed kan kolonnetida kuttes og åpentida forlenges på Hardangervidda, Hemsedalsfjellet, Filefjell og Vikafjellet, melder Statens vegvesen.

Brøytestikkene får innebygd GPS, forklarer Vegvesenet:

– Når vi setter ut brøytestikker om høsten, logger vi nøyaktig posisjon for hver enkelt stikke fra begge sider av veien. Gjennom en egen app på nettbrett har brøytebilsjåføren også i dårlig sikt oversikt over hvor brøytestikkene er, og kan plassere seg riktig.

Alle kjøretøyene i en kolonne får også en brikke som lyser grønt når det er passelig avstand til bilen foran, og rødt når den er farlig nær.

Kontrakten på vel 800 millioner kroner med Presis veidrift er på fem år og gjelder fra september i år.

Les også

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.