SAMFUNN

Ny teknologi i gammel hall

Møteplassen var Kværners gamle turbinhall i Lodalen i Oslo der Noble (Norwegian Battle Lab & Experimentation) lot smarte teknologibedrifter treffe de rette personene i Forsvaret.

Noble skal skaffe operative enheter produkter og utstyr de trenger. Noble disponerer milder til å utvikle prototyper, eventuelt også til industrialisering.

- Vi er redde for at ideer skal dø ut hvis ingen griper dem. De store bedriftene har et apparat og kjenner til hvordan de skal forholde seg. Mange små nystartede bedrifter mangler denne kompetansen, sier major Erik Guldhav i Noble.

Noble, som er lagt til Bodø, har kun syv ansatte. De skal fungere som en katalysator, tenke utradisjonelt, og være teknisk orientert.

Guldhav understreker at Nobles mål først og fremst er å dekke forsvarets behov, ikke å støtte norsk industri. Guldhav ser likevel at et vellykket Noble også er et gode for industrien. Et titall prosjekter løper nå, og i Forsvaret er det håp om at symposiet i Lodalen skal føre til ytterligere prosjekter.

Guldhav trekker frem de to selskapene Lenco Software og Premos som gode eksempler på hva Nobles aktiviteter kan føre til. Sammen har de utviklet et system for krisehåndtering i operasjonssentra.

En kombinasjon av programvare og maskinvare har gjort det mulig å kople sammen et stort antall skjermer som i et rutenett fremstår som en storskjerm med en utrolig skarphet.

- De fremstod nærmest som to bakgårdsselskaper, men nå viser også den amerikanske kystvakten interesse for systemet som kan vise detaljer ned til få centimeters nøyaktighet, sier Guldhav, som understreker at ideen ble " født i et operativt hode".

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.