KRAFT

Ny teknologi for Skagerrak 4

NE: Når Statnett og Energinet.dk velger Voltage Source Converter (VSC) tar selskapene i bruk teknologi som til nå ikke er blitt anvendt på så høye spenningsnivåer som på Skagerrak 4-forbindelsen. Illustrasjonsbilde
NE: Når Statnett og Energinet.dk velger Voltage Source Converter (VSC) tar selskapene i bruk teknologi som til nå ikke er blitt anvendt på så høye spenningsnivåer som på Skagerrak 4-forbindelsen. Illustrasjonsbilde
Mona Sprenger
10. feb. 2011 - 13:24

Statnett og Energinet.dk signerte onsdag ettermiddag kontrakt med ABB om leveranse av nye omformeranlegg til Kristiansand og Tjele transformatorstasjoner.

Anleggene blir basert på Voltage Source Converter teknologi. Dermed er den siste store kontrakten signert for den nye forbindelsen mellom Norge og Danmark. Kontrakten har en totalverdi på 130 millioner euro, skriver Statnett i en pressemelding.

– Mer robust

Når Statnett og Energinet.dk velger Voltage Source Converter (VSC) tar selskapene i bruk teknologi som til nå ikke er blitt anvendt på så høye spenningsnivåer som på Skagerrak 4-forbindelsen. Løsningen vil gjøre nettet på Sørlandet mer robust mot feil.

– Ved å velge Voltage Source Converter vil vi også høste nyttig erfaring med tanke på kommende kabelprosjekt. Teknologien er blant annet aktuell dersom et supergrid til havs skal utformes, ettersom denne løsningen gjør det mulig å koble sammen likestrømsforbindelser, sier prosjektdirektør i Statnett Arve Strandem.

Mer stabile kraftpriser

Den fjerde likestrømsforbindelsen mellom Norge og Danmark skal blant annet legge til rette for produksjon av ren fornybar energi både i Norge og Danmark.

– Den skal sørge for at Norge og Danmark får tilgang på strøm når vi trenger det og gi mer stabile kraftpriser.

Total kostnad for hele Skagerrak 4-forbindelsen blir 3,5 milliarder kroner. Skagerrak 4 vil få en kapasitet på 700 MW og vil bli drevet av en spenning på 500 kV. De tre eksisterende likestrømsforbindelsene mellom Norge og Danmark, Skagerrak 1, 2 og 3, har i dag en samlet kapasitet på ca. 1 000 MW.

Denne fjerde forbindelsen vil øke den totale kapasiteten på danmarksforbindelsene til 1 700 MW.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.