ENERGI

Ny teknologi for miljøet

27. sep. 2001 - 23:47

Mange av de utfordringene vi møter på energi- og miljøsektoren krever utvikling og anvendelse av ny teknologi. Dette poengterte statssekretær Tore O. Sandvik i Nærings- og handelsdepartementet på en konferanse i Oslo. Sandvik viste både til teknologi for ny energiproduksjon og teknologi som kan effektivisere og redusere energibruk i øvrig næringsliv og vanlige husholdninger.

Men dette blir ikke sentraldirigeret. Sandvik sparker i første omgang ballen over til teknologimiljøene og bedriftene. Disse må angi hva det kan være markedsmessig grunnlag for.

Statssekretæren påpeker at det ikke er råvarer og naturressurser alene som fører til verdiskaping. Menneskelig innsats og evnen til å utvikle og utnytte teknologi må også til.

En omlegging av energisystemet betyr utvikling av ny energiproduksjon, deriblant bruk av naturgass innenlands. Dessuten må vi rett og slett spare energi. Omstillingsutfordringen i næringslivet tilsier at både fremtidig velferd og arbeidsplasser avhenger av hvordan vi med vårt høye kunnskapsnivå makter å komme fra ideer til konkret handling.

Rådgiver i Miljøverndepartementet, Inger Johanne Wiese, sier Klimameldingen viser at Norges klimagassutslipp fortsatt vil øke. Derfor vil regjeringen effektivisere virkemidlene også før 2008. Hun nevner videreføring av CO2-avgiften inntil det er etablert et kvotesystem, avtaler med industrien, økt forskning, styrking av lokale klimaplaner og teknologisamarbeid med næringslivet som viktige i denne sammenhengen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.