NATURVITENSKAP

Ny svensk forskningssatellitt

20. feb. 2001 - 12:10

– Det beror på at svenskene jobber innenfor litt andre felt enn norske romforskere, sier Rolf Skatteboe ved Norsk Romsenter. – Vi vil antakelig kunne bruke en del av resultatene fra satellitens atmosfæreobservasjoner, og verifisere dem med våre markinstallasjoner.

Odin har vært under planlegging i snart ti år, og skulle opprinnelig vært skutt opp i 1997. Men det er en komplisert satellitt, og oppskytningen har vært utsatt fler. ganger.

Forskere fra Kanada, Finland og Frankrike skal sammen med svenske forskere bruke satellitten både for å studere jordatmosfæren og solsystemet.

– Denne todelte arbeidsoppgaven krever at satellitten vender, og det har såvidt jeg veit komplisert oppdraget så mye at det har ført til alle forsinkelsene, sier Skatteboe.

De viktigste oppgavene i studiene av jordatmosfæren retter seg mot ozonlaget og dannelsen av vanndamp og klorforbindelser i atmosfæren. Oppdraget den andre veien skal gi svar på spørsmål omkring solsystemets opprinnelse.

Satellitten, som har kostet rundt 430 millioner kroner, ble skutt opp fra rakettbasen Svobodny i det øslige Sibir klokka 09:48 norsk tid.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.