OLJE OG GASS

Ny subsea-teknologi skal hindre oljelekkasje ved utblåsning

Utviklet av Aker Solutions i Texas.

The Subsea Containment Assembly (SCA) er Aker Solutions nyeste teknologi, og  brukes til å dekke til subseabrønner ved ukontrollerte utblåsninger.
The Subsea Containment Assembly (SCA) er Aker Solutions nyeste teknologi, og brukes til å dekke til subseabrønner ved ukontrollerte utblåsninger. Bilde: Aker Solutions
Ina AndersenIna AndersenJournalist
13. mars 2015 - 15:25

The Subsea Containment Assembly (SCA) er Aker Solutions nyeste teknologi.

Den er utviklet som en del av et større system, som skal redusere risikoen for at olje- og gassproduksjonen i Mexicogulfen påfører miljøet skader.

Les også: Sa opp 700 ansatte – nå søker Aibel etter ingeniører igjen

Forsegler brønnen

SCA er en avansert hette som brukes til å dekke til subseabrønner ved ukontrollerte utblåsninger.

Teknologien forsegler brønnen for å forhindre oljelekkasjer, forklarer Fraser Brown, seniorleder for IOR og systemer og prosjektleder for SCA, ved Texas-kontoret til Aker Solutions.

– SCA kan installeres direkte på brønnen og brukes til å stenge av. Dersom den tekniske integriteten til en brønnbane er usikker vil teknologien også kunne brukes til å styre væskeproduksjonen i brønnen gjennom fleksible rør til et fartøy som kan ta imot hydrokarboner, sier han.

Les også: For to år siden trengte de 350 nye ansatte, nå er boreselskapet saksøkt av oppsagte arbeidere

Innebygget kontrollsystem

Ved en hendelse vil systemet bli utplassert på stedet ved hjelp av et supplyskip. Den vil så styres ned til subseabrønnen, for å starte prosessen med å forsegle brønnen.

– Det som skiller SCA fra eksisterende teknologi er at den både kan fjernstyres ved hjelp av en ROV, i tillegg til at systemet selv har et komplekst elektrohydraulisk kontrollsystem, som lar operatører styre det fra en stasjon om bord i et fartøy, forklarer Fraser.

Teknologien kan dessuten brukes på dyp opptil 10.000 fot, som tilsvarer omtrent 3000 meter, og med et trykk på 15.000 psi (1035 bar). Den tåler også temperaturer på opptil 120 grader Celsius.

Selv om den er utviklet spesielt med tanke på bruk i Mexicogulfen, kan den brukes overalt, innenfor disse rammene.

Les også: 7 grafikker som forklarer hvorfor Johan Sverdrup-feltet er så viktig

Responssystem

Teknologien kan brukes på dyp opptil 10.000 fot, som tilsvarer omtrent 3000 meter, og med et trykk på 15.000 psi (1035 bar). Den tåler også temperaturer på opptil 120 grader Celsius. Dana Weber R & D Photographic/Aker Solutions
SCA ble utviklet for og er levert til Marine Well Containment Company (MWCC), et selskap spesielt opprettet av flere amerikanske oljeselskaper for å utvikle et responssystem for Mexicogulfen.

Selskapet jobber med å utvikle teknologi og løsninger for å kontrollere oljebrønner og å bygge opp et system, slik at de raskest mulig kan reagere dersom det oppstår en situasjon knyttet til dette, som en utblåsning.

Systemet som Aker Solutions teknologi inngår i er en videreutvikling av selskapet forvaringssystem. Dette ble lansert i slutten av januar i år, skriver MWCC i en pressemelding.

Det består av teknologi og utstyr for å kontrollere brønner og fartøy med kapasitet til å ta imot opptil 100.000 fat olje og 200 millioner standard kubikkmeter gass til dagen og to baser med personell på land. 

SCA er én av tre teknologier systemet har tilgjengelig for å kontrollere brønner.

Les også: Her ser du hvorfor oljeprisen faller

Veier 170 tonn

Aker Solutions designere og ingeniører i Houston har brukt tre år på å utvikle teknologien.

Den veier 170 tonn, er over ti meter høy og seks meter bred, og består av adaptere og kontakter montert i en base av stål.

Les flere nyheter om boreteknologi.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.