ASFALT

Ny studie: Asfalt og bildekk gir store mengder mikroplast i snø langs veiene

Snø i veikanten i Oslo-området inneholder store mengder mikroplast, viser en ny studie utført av Norsk institutt for vannforskning, Niva.

Mikroplasten kommer i hovedsak fra slitasje på bildekk og asfaltslitasje, fremgår det av studien.
Mikroplasten kommer i hovedsak fra slitasje på bildekk og asfaltslitasje, fremgår det av studien. Foto: Ørn E. Borgen/NTB
22. feb. 2022 - 10:01

Forskerne har undersøkt snø i veikanten elleve ulike steder i og utenfor Oslo, skriver NRK.

Snøen inneholdt 80 ganger mer mikroplast enn vann som renner like i nærheten. Mikroplasten kommer i hovedsak fra slitasje på bildekk og asfaltslitasje, fremgår det av studien.

– Vi registrerte store variasjoner i mengde partikler fra både bildekk og PMB (partikler fra asfaltslitasje). Imidlertid var det overraskende å se at mengdene i snø var opp mot 80 ganger høyere enn det som tidligere er rapportert for vann langs veien, sier Niva-forsker Elisabeth Rødland og førsteforfatter av publikasjonen.

For å undersøke hvorfor det var så store variasjoner i bildekk- og PMB-partikler på prøvestedene, så forskerne på sammenhengen mellom ulike trafikkforhold.

I motsetning til tidligere studier hvor trafikkmengde er pekt på som hovedårsaken til økte konsentrasjoner, viser denne studien at fartsgrensen har størst betydning.

– Vi ser tydelig at fartsgrensen har den største betydningen for mengde mikroplast fra vei i snøen. Det slippes altså ut mer mikroplast fra vei jo høyere fartsgrensen er, sier Rødland.

(©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.