PRODUKSJON

Ny stol - ny linje

Eksportbedriften Håg på Røros produserer fortsatt moderne møbler som fenger. Nå er de i gang med en ny serie som dessuten bygges i en ny produksjonslinje.

Håg har ifølge sin hjemmeside alltid satset på en vellykket blanding av god design med internasjonal appell og en jordnær utforming og produksjon. Nå har de investert "et par millioner" i en ny produksjonsserie med hittil ukjent automatiseringsgrad.

Som forklaring til millioninvesteringen sier produksjonssjef Helge Lien dette :

- Vi hadde en tilbringerlinje som måtte bygges om da den nye stolserielinjen skulle etableres. Poenget var å bygge stolen raskere, med færre deler og håndgrep. Tanken ved omleggingen var at det eksisterende emballeringssystemet skulle betjene begge linjer, noe som krevde god analyse og en hel del jobbing. Vi brukte vinteren på å gjøre den ferdig og vinterferieuka til oppstart og innkjøring.

Ble bestselger

Spesialselskapet ITO gjorde det meste av jobben. Systemet kjører nå for fullt, med automatisk emballering når operatøren er ferdig med produktet. Det kommer i deler som plukkes opp i trau som så går på båndet frem til operastørposisjonene.

Håg la inn ekstra kapasitet i tilfelle stolserien H03 - som den nye heter - skulle bli en bestselger. Nå utgjør den faktisk 30 prosent av deres samlede produksjon, så de fikk god bruk for den ekstra kapasiteten de planla for.

I planleggingen for enda mer effektiv produksjon inngikk en stram rasjonalisering: Antall esker ble redusert fra fem til to. Oppe i "annen etasje" står en eskereiser som bretter opp esker fra tilskåret kartong fra Norpapp. Ferdige esker sendes via en sjakt direkte ned på operatørbåndet, der operatøren plasserer den ferdige stolen.

Esken med ferdig produkt havner til slutt i det automatiske pakkeanlegget. Derfra bærer det direkte ut i verden, fabrikken i den verneverdige fjellbyen har lageret på transportenheten.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.