NETTARKIV

Ny stamcellelinje etablert

21. aug. 2003 - 15:01

Ved prøverørsbefruknting befrukter man flere eggceller fra kvinnen, og ikke alle blir ført tilbake i livmoren. Mange av de befruktede eggene blir dermed overtallige. Disse ødelegges og kastes i søpla. I flere land har forskerne fått lov til å bruke slike overtallige befruktede egg, eller embryo, til forskning.

De såkalte embryonale stamcellene har evnen til å dele seg og bli til helt identiske stamceller. Vanlige celler kan også dele seg, men de blir ikke helt identiske, fordi de mister noen av opphavscellens egenskaper på veien.

Med noen få overtallige embryoer har forskerne derfor dyrket frem mange stamceller i såkalte stamcellelinjer. En stamcellelinje har sitt opphav fra ett bestemt overtallig befruktet egg. Embryoniske stamceller blir ikke hentet fra eggceller som har blitt befruktet inne i en kvinnekropp.

Engelsk gjennombrudd

For første gang har britiske forskere brukt befruktede egg fra mennesker til å dyrke stamceller, melder en forskergruppe ved Kings's College London. Det er første gangen dette skjer etter at denne typen eksperimenter ble godkjent i Storbritannia i fjor. Britiske abortmotstandere karakteriserer forskningen som uetisk og unødvendig. Den britiske lovgivningen sier at embryoer som lages for kunstig befruktning må ødelegges om de ikke blir brukt innen fem år.

I hele verden finnes det rundt ett dusin cellelinjer kultivert fra menneskelige embryo som er tilgjengelig for forskere. Britenes forskningsbragd vil gjøre tilgangen i Europa mye lettere.

Cellelinjen fra King's College skal oppbevares i en europeisk stamcellebank, MRC Stem Cell Bank, basert i England.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.