T2

Ny speilrefleks med super-video

Canons nye fullformatskamera 5D Mark III er endelig offisielt.

Håkon JacobsenHåkon Jacobsen
2. mars 2012 - 10:37

Få kamera har fått så mye omtaler og spekulasjoner som den nye Canon EOS 5D Mark III, selv lenge før den ble lansert.

På forum og nettsider fra hele verden har entusiaster diskutert og ventet på oppfølgeren til det svært populære Canon EOS 5D Mark II, og i morgentimene ble det offisielt.1200002198.jpg

Full-HD-video

Canons 5D Mark II ble sluppet for litt over tre år siden og var det første speilreflekskameraet som filmet i Full HD.

Det var blant annet denne funksjonen som gjorde kameraet så populært, og 5D Mark II har blitt brukt i store TV-produksjoner som for eksempel TV-serien House og den norske serien "Dag".

Les også: Nikon med 36 megapiksler i fullformat

Her er Nikons nye flaggskip

Flere piksler

Kameraet får en liten økning i oppløsningen, fra 21,1 til 22,3 megapixlers oppløsning.

I utgangspunktet høres økningen ikke særlig imponerende ut, men ifølge Canon er dette den optimale oppløsningen for å kombinere stillbilder og Full HD-video i samme bildesensor, det vil si 1920 x 1080.

Canon gjør det også enklere å bruke kameraet til å filme med, ved å introdusere en egen knapp som bytter mellom kameraets stillbilde - og videofunksjon.

Dette er veldig likt den løsningen som ble valgt på Canons 7D-kamera som ble lansert i 2009. Ifølge Canons pressemelding får fotografen nå også langt større kontroll over lydopptaket.

I videomodus kan du bruke ISO-verdiene 100 til 12800, med mulig utvidelse til 25600. I Full HD kan 5D Mark III ta opp i enten 24, 25, 29.99 eller 23.976 bilder per sekund.

Går du ned til 720p i oppløsning, kan du også velge opptak med 59.94 eller 50 bilder per sekund.

1200002199.jpg

Raskere kamera

En av de store ankepunktene ved forgjengeren, 5D Mark II, var autofokussystemet.

Dette var i bunn og grunn det samme som det aller første Canon 5D fra 2005, og var svært vanskelig å bruke i dårlig lys.

Den nye 5D Mark III har nå fått samme autofokussystem som Canons flaggskip, EOS-1D X.

61 autofokuspunkter hjelper deg å holde selv det mest urolige fotoobjekt skarpt, og av disse er 41 punkter av den såkalte kryss-punkt-typen.

For stillfotografene er dette antagelig den største forbedringen i det nye kameraet.

Mens det forrige Canon EOS 5D Mark II bare kunne skyte 3,9 bilder i sekundet, vil du nå kunne skyte hele 6 bilder i sekundet, og bufferen i kameraet holder til 18 RAW-bilder i full oppløsning, men nesten ubegrenset antall JPEG-bilder.

Les også: Kameraene taper for mobilene

TEST: Olloclip-objektiv til iPhone 4

Ta bilder i mørket

Den nye CMOS-bildesensoren på 22,3 megapixler setter også nye standarder for lysfølsomhet hos Canon. Som fotograf med dette kameraet kan du velge ISO-innstllinger fra 100 til 25600.

Disse kan du utvide ned til ISO 50 og opp til ISO 102400. Tidligere har de fleste kamera vist seg å være ganske ubrukelige på de aller høyeste ISO-hastighetene, da man får utrolig mye fargestøy på bildene ved å bruke så høye ISO-hastigheter.

Ifølge nettstedet Engadget skal 5D Mark III ha like god kvalitet på ISO 25600 som Mark II hadde på ISO 6400. Det betyr i såfall en stor forbedring.

1200002200.jpg

Ny innpakning

Selv om mye er likt med det gamle 5D Mark II, er det mye som er forandret. Kameraet ligner faktisk svært mye på Canon 7D fra 2009.

Det har fått forbedret værtetting, det har plasser for to minnekort (både CF og SD), det har fått større skjerm på 3,2" (8,1cm) med større oppløsning (1,04 millioner pixler) og har nå en søker som dekker 100% av bildet du får på sensoren.

I tillegg er av/på-knappen nå plassert oppe til venstre, samt at flere knapper har fått annen posisjon og at nye knapper har blitt lagt til.

Kompatibelt

Som bruker av Canon EOS 5D Mark II er det greit å vite at man kan bruke de samme batteriene og den samme laderen på det nye 5D Mark III som med det gamle 5D Mark II.

Det nye kameraet blir tilgjengelig i april og får en veiledende pris på 29.999,- for kamerahuset alene. Vanligvis priser Canon sine kamera høyt ved lansering, før prisene synker når det faktisk finnes i butikken.

Dermed må du nok ut med langt mindre enn dette når du faktisk kan gå og kjøpe 5D Mark III.

Les også: 4K i miniformat fra Canon

Speilrefleks er helt ut

Nikon med barnekamera

Webkamera på 3000 meters dyp

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.