ROMFART

Ny solsyklus truer teknologien

Tore Stensvold
9. jan. 2008 - 12:36

Kan rammes:

  • Navigasjonssystemer
  • Kommunikasjonssystemer – deriblant HF-radio
  • Strømforsyning

Samfunnsfunksjoner

  • Posisjoneringssystemer (GPS)
  • Kommunikasjon – telefon, internett
  • Samferdsel – fly
  • Olje- og gassindustrien
  • Strømkunder

En ny solsyklus på 11 år har startet.I forrige uke oppdaget SOHO en ny solflekk, som innebærer starten på en ny syklus. Flekken hadde motsatt magnetisk retning sammenlignet med tidligere flekker. Denne solsyklusen kan bli 30-50% kraftigere enn den forrige, med flere intense solstormer som resultatGPS og HF

Kraftige solstormer og økt UV-stråling kan skade mange tekniske systemer.

Spesielt er navigasjonssystemer og kommunikasjonsutstyr basert på satellitter utsatte. Kommunikasjon på HF-båndet kan lammes.

– Solstormene fører til utsendelse av høyenergiske partikler som kan ødelegge sensitivt utstyr om bord i satellitter. Dersom navigasjonssatellitter som GPS treffes, kan viktige samfunnsfunksjoner bli satt ut, opplyser seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

80 % slått ut

Under en solstorm i 1998 ble satellitten Galaxy 4 rammet. Det medførte at 80 prosent av alle personsøkerne i USA ikke virket. Deler av internett i USA ble lammet og nyhetstjenesten til flyplasser fungerte ikke.

– Det var et varsel om hvor stor virkning bortfall av en satellitt kan ha, sier Brekke.

I dag er det rundt 1000 satellitter i sivil bruk i bane rundt jorda.

Forholdsregler

Satellitteierne har ikke så mye å beskytte seg sinne dyrebare utstyr med, men noen forholdsregler kan de ta.

– Enkelte satellitter kan slå av spesielt følsomme instrumenter under en solstorm. De bør heller ikke prøve å styre satellittene i den aktuelle perioden, ifølge Brekke.

Feilposisjonering

De verste følgene av en solstorm kan være at GPS-systemet enten faller helt ut eller at signalene blir feil eller forsinket. Det kan forstyrre mange ulike typer utstyr og funksjoner, både innen offshore, fly og annen samferdsel. Posisjonsfeilen kan ligge på 15 – 100 meter.

Et helikopter som skal lande om bord på en plattform om natta kan dermed bomme.

Jordmagnetisme

Forstyrrelser i jordmagnetismen kan få uante følger. Oljeboring fra rigger og flytende innretninger basert på dynamisk posisjonering (DP) kan komme ut av kurs med de miljø- og økonomiske konsekvenser det kan få.

Forstyrring av jordas magnetfelt kan bety at seismikkskyting gir gale resultater.

Blackout

Strømnettet kan også rammes. Første gang en solstorm fikk uante følger på jorda, var i 1989 i Quebec i Canada. Da ble strømnettet i hele provinsen slått ut.

På grunn av forstyrrelser i magnetfeltet rundt jorda, oppsto det induksjonsstrøm som økte spenningen og dermed brant opp transformatorer. Dette skjede klokka 2 om natta mens strømforbruket var relativt lavt.

– Hadde det skjedd om morgenen, kunne strømutfallet strukket seg helt ned i store deler av USA. Da kan vi tenke oss hvor store følge det kunne fått, sier Brekke.

Værvarsel

Nå kan solstormer forutses og varsles. Dermed kan man ta forholdsregler.

Forsikringsselskapene er svært interessert i slike varsler. Dersom skade på grunn av solstormer oppstår, og de er varslet, nytter det ikke å forlange refusjon fra forsikringsselskapene.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.