FORSVAR

Ny skremmebombe

13. mars 2003 - 14:00

Hensikten med nye bomben ved navn MOAB - Military Ordnance Air Blast - eller Mother of all bombs som den fleipete blir kalt, er først og fremst psykologisk ifølge amerikanske militære kilder.

- Den kommer til å skremme fienden noe kraftig og kan føre til at fienden overgir seg i flokk og følge, sier Cnetral Commands sjef general Tommy Fransk i en kommentar.

MOAB erstatter Vietnam- og Afganistanaksjonenes Daisy Cutter som inneholdt 5670 kilo av det mindre kraftige sprengstoffet GSX.

Lurer irakiske soldater

Pentagon sier i en redegjørelse at bomben er utviklet for å knuse herdede bygninger over jord, samtidig som de antar at den kan få irakiske soldater og sivilbefolkningen til å tro at den var en atombombe når de observerer detonasjonen på avstand. Så stor skal eksplosjonen, virkningene og støvskyen være.

Videreutvikles

MOAB videreutvikles nå med tennforsinkelse og herdet front, noe som gjør at den også vil kunne trenge ned i underjordiske bunkere og tunnelsystem. Bomben fraktes til målområder i et C-130 Hercules transportfly og slippes fra stor høyde. Til å begynne med stabiliseres den av et fallskjermsett men senere styres den av sitt eget gyrosystem og av GPS-signaler.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.