BYGG

Ny Skanska-sjef tidligst i oktober

JEGEREN: Styreleder Petter Eiken jakter på ny Skanska-direktør. Mens jakten pågår er Eiken selv konstituert direktør. Foreløpig leter de på egen hånd, uten å bruke eksterne konsulenter.
JEGEREN: Styreleder Petter Eiken jakter på ny Skanska-direktør. Mens jakten pågår er Eiken selv konstituert direktør. Foreløpig leter de på egen hånd, uten å bruke eksterne konsulenter. Bilde: Truls Tunmo
Joachim Seehusen
13. aug. 2009 - 10:20

Sammen med styreleder og konstituert direktør Petter Eiken jobber HR-direktør Pål Syse med å finne etterfølgeren til Geir M. Aarstad som uventet sa opp sin stilling i juni.

De har det ikke travelt.

– Nei, Petter Eiken kan sitte i flere måneder han, om nødvendig, sier Syse.

Ikke svensk

De to leter nå etter gode kandidater, det gjør de både internt i selskapet og utenfor.

Syse forteller at lederskiftet ikke vil bety noen kursendring for den norske delen av den svenske entreprenørkjempen.

– Det eneste som er sikkert er at vi ikke velger en svenske. Det er fordi moderselskapet er svensk og for å bygge og vedlikeholde en norsk identitet har lederen en viktig symbolfunksjon.

Dermed legger Skanska en helt annen vurdering til grunn enn konkurrenten NCC som også er svensk, og som nå har svensk leder av den norske delen av konsernet.

Mer mangfold

I Skanska er det et ønske om at ledergruppen skal bli mer mangfoldig enn den er i dag.

Det betyr blant annet det ikke er gitt at ny direktør blir hentet fra sivilingeniørenes rekker.

– Når vi har en shortlist klar, er jeg overbevist om at den vil inneholde både sivilingeniører og folk med en helt annen bakgrunn, sier Syse.

Delt lønn

Som hele ledergruppen i selskapet vil den nye direktøren få en avlønning etter svensk modell.

Det vil si at 50 prosent av lønnen er fastlønn, mens de øvrige 50 prosentene er insitamentbasert og vil variere med inntjening, måloppnåelse og enkelte andre fastsatte kriterier.

Saudi-Arabia

Geir Magne Aarstad forbereder nå flytting til Saudi-Arabia, der han skal overta ledelsen av entreprenørvirksomheten til Al Rajhi Holding Group, som er et selskap med base i Saudi Arabia.

Selskapet startet med entreprenørvirksomhet i 1991, og er i dag representert over store deler av Saudi-Arabia med kontorer i Riyadh, Jeddah, Dammam, Yanbu, Makkah, Abha, Madina, Tabuk, Buraida, og Hafuf.

Selskapet bygger både boliger, næringsbygg, industrianlegg og flyplasser.

To år

Aarstad forteller at han i første omgang har forpliktet seg til å bli i to år.

– Så får vi se hvordan det går, jeg ser for meg en periode på to til fem år. På den annen side, da jeg begynte i Skanska i 1999 så jeg ikke for meg mer enn to år, sier han.

Aarstad har reist mye frem og tilbake i densiste tiden, først i september eller oktober flytter han permanent.

– Det blir spennende, jeg har allerede sett at de har avanserte systemer og høy kommpetanse, men kulturforskjellene er meget store.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.